Tetszett a cikk?

Brüsszelben mini csúcstalálkozót tartanak azon európai államok vezetői, akik az Európai Unió közös védelmi politikájának megerősítését szorgalmazzák. A csúcs résztvevői kedden megállapodtak egy európai gyors reagálású erő kifejlesztésében.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök, Gerhard Schröder német kancellár, továbbá Guy Verhofstadt belga és Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő a belga külügyminisztériumban, az Egmont-palotában tanácskozott. Mind a négy államférfi azon az állásponton van, hogy védelmi kérdésekben csökkenteni kell az Európai Uniónak az Egyesült Államoktól való függőségét.
Ana Palacio spanyol külügyminiszter korábban erélyesen bírálta a mini csúcstalálkozót. Szerinte igazi európai védelmi és biztonsági politika nem jöhet létre három-négy ország kezdeményezésével. Palacio meggyőződése, hogy hibás az egész kezdeményezés, és mivel belső feszültség idején történik, azzal a kockázattal jár, hogy elmélyíti a megosztottságot az unióban. Ezzel szemben Michel Barnier francia európai biztos hasznosnak és előrevivőnek nevezte a négyek kezdeményezését.
A Financial Times a csúcs megtartásának feltételezhető indítékai között említi, hogy Guy Verhofstadt belga kormányfő - mint kezdeményező - szeretne felmutatni valamit a belga szavazópolgároknak három héttel a választások előtt, Franciaország és Németország pedig meg akarja jutalmazni Belgiumot azért, hogy kitartott mellettük Irak ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!