Tetszett a cikk?

Meghalt kedden Zágrábban a háborús bűnökkel vádolt Janko Bobetko nyugalmazott horvát tábornok, a horvát hadsereg volt vezérkari főnöke. A hágai Nemzetközi Törvényszék azzal vádolta Bobetkót, hogy parancsnoki és személyes felelősség terheli azért, hogy a szerb-horvát háborúban 1993-ban a horvát katonák szerb civileket végeztek ki.

Kedden vérkeringési és légzési zavarok léptek fel a 85. életévében levő - kórházi gyógykezelésről nemrég hazatért - nyugalmazott tábornoknál, az újraélesztés sikertelen volt.
Janko Bobetko antifasisztaként vett részt a II. világháborúban, 21 éves korában csatlakozott a horvát partizánmozgalomhoz. A néhai Franjo Tudjman, az önállósult Horvátország első elnöke 1992-ben előbb a horvát hadsereg déli frontjának a parancsnokává, majd vezérkari főnökké nevezte ki. Hága tavaly szeptemberben emelt vádat ellene.
A Tudjman halála óta kormányzó balközép zágrábi kormánynak számos kellemetlensége adódott abból, hogy a nyugalmazott tábornok kijelentette: élve nem megy Hágába, és a hágai vádiratot sem volt hajlandó átvenni. Bobetko tavaly december óta kórházi gyógykezelésen volt, és a hágai törvényszék orvosai is megerősítették, hogy megromlott egészségi állapota miatt nem lehetett bűnvádi eljárás alá vonni őt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!