Tetszett a cikk?

A szerb belügyminisztérium bűnvádi feljelentést tett 45 személy ellen a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás eredményeként. A kormányfőt március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota tövében; a merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán tagjain kívül politikusok és magas rangú katonatiszteket is gyanúsítottak.

A rendőrség szerint a zimonyi klánként ismert maffiacsoport hajtotta végre a merényletet, a vörössapkás néven ismert állambiztonsági kommandó (JSO) parancsnokhelyettese, Zvezdan Jovanovics húzta meg a ravaszt. A zimonyi klán tagjain kívül a minisztérium feljelentette Vojislav Seselj radikális pártvezért, Ace Tomicsot, a katonai elhárítás volt parancsnokát, Rade Bulatovicsot, Vojislav Kostunica egykori jugoszláv államfő volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, Borislav Mikelicset, az úgynevezett Krajinai Szerb Köztársaság volt kormányfőjét, illetve Dragan Vujicsicset, a Szerbiai Szocialista Párt magas rangú tisztségviselőjét - közölte Dusan Mihajlovics belügyminiszter. A feljelentettek közül tízen még szökésben vannak, beleértve az első számú gyanúsítottat, a Legija néven ismert Milorad Lukovicsot, a JSO egykori parancsnokát, aki a zimonyi klán egyik vezetője volt.
Mihajlovics megerősítette, hogy a Zoran Gyingyics elleni merénylet puccskísérlet volt. Seselj ösztökélte a zimonyi klán alapítóját és első számú vezetőjét, Dusan Szpaszojevics Siptart, hogy gyilkolja meg Gyingyicset. Ace Tomics és Rade Bulatovics biztosította a klánvezetőket arról, hogy a hadsereg nem fog beavatkozni a merénylet után következő zűrzavaros eseményekbe. A "konkrét döntést" Siptar és Legija hozta meg, az utóbbi a "Stop Hágának" nevet adta a terrorcselekménynek.
A rendőrségi akcióban néhány hete meggyilkolt Siptar és társa, Legija azt tervezte, hogy a miniszterelnök után meggyilkolják Goran Szvilanovics külügyminisztert, Cedomir Jovanovicsot, a Gyingyics vezette Demokrata Párt alelnökét és Vladimir Popovicsot, a szerb kormány tájékoztatási hivatalának vezetőjét. Arra számították, hogy a merényletsorozat után káoszba sodródik az ország, rendteremtés céljából bevetették volna a vörössapkásokat, majd "a Hága-ellenes hazafias erők" vették volna át a hatalmat.
Mihajlovics szerint a Kard fedőnevű, közel másfél hónapig tartó rendőrségi nyomozás során 28 gyilkosságra, 23 gyilkossági kísérletre, 15 emberrablásra, 208 drogügyletre derült fény. Március 12. óta a rendőrség közel 3900 feljelentést tette 3400 személy ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!