A szerb belügyminisztérium bűnvádi feljelentést tett 45 személy ellen a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás eredményeként. A kormányfőt március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota tövében; a merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán tagjain kívül politikusok és magas rangú katonatiszteket is gyanúsítottak.

A rendőrség szerint a zimonyi klánként ismert maffiacsoport hajtotta végre a merényletet, a vörössapkás néven ismert állambiztonsági kommandó (JSO) parancsnokhelyettese, Zvezdan Jovanovics húzta meg a ravaszt. A zimonyi klán tagjain kívül a minisztérium feljelentette Vojislav Seselj radikális pártvezért, Ace Tomicsot, a katonai elhárítás volt parancsnokát, Rade Bulatovicsot, Vojislav Kostunica egykori jugoszláv államfő volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, Borislav Mikelicset, az úgynevezett Krajinai Szerb Köztársaság volt kormányfőjét, illetve Dragan Vujicsicset, a Szerbiai Szocialista Párt magas rangú tisztségviselőjét - közölte Dusan Mihajlovics belügyminiszter. A feljelentettek közül tízen még szökésben vannak, beleértve az első számú gyanúsítottat, a Legija néven ismert Milorad Lukovicsot, a JSO egykori parancsnokát, aki a zimonyi klán egyik vezetője volt.
Mihajlovics megerősítette, hogy a Zoran Gyingyics elleni merénylet puccskísérlet volt. Seselj ösztökélte a zimonyi klán alapítóját és első számú vezetőjét, Dusan Szpaszojevics Siptart, hogy gyilkolja meg Gyingyicset. Ace Tomics és Rade Bulatovics biztosította a klánvezetőket arról, hogy a hadsereg nem fog beavatkozni a merénylet után következő zűrzavaros eseményekbe. A "konkrét döntést" Siptar és Legija hozta meg, az utóbbi a "Stop Hágának" nevet adta a terrorcselekménynek.
A rendőrségi akcióban néhány hete meggyilkolt Siptar és társa, Legija azt tervezte, hogy a miniszterelnök után meggyilkolják Goran Szvilanovics külügyminisztert, Cedomir Jovanovicsot, a Gyingyics vezette Demokrata Párt alelnökét és Vladimir Popovicsot, a szerb kormány tájékoztatási hivatalának vezetőjét. Arra számították, hogy a merényletsorozat után káoszba sodródik az ország, rendteremtés céljából bevetették volna a vörössapkásokat, majd "a Hága-ellenes hazafias erők" vették volna át a hatalmat.
Mihajlovics szerint a Kard fedőnevű, közel másfél hónapig tartó rendőrségi nyomozás során 28 gyilkosságra, 23 gyilkossági kísérletre, 15 emberrablásra, 208 drogügyletre derült fény. Március 12. óta a rendőrség közel 3900 feljelentést tette 3400 személy ellen. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli