Tetszett a cikk?

Líbia hivatalosan közölte, hogy elismeri polgári jogi felelősségét a csaknem 15 éve elkövetett lockerbie-i merényletért. A döntés megnyithatja az utat a Líbia elleni, időközben felfüggesztett ENSZ-szankciók végleges feloldása és az áldozatok - köztük négy magyar utas - hozzátartozóinak kártérítése előtt; az amerikai álláspont szerint azonban Líbiának hivatalosan el kell ismernie büntetőjogi felelősségét is.

Az azóta megszűnt PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-esét 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie fölött felrobbantották; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük 11-en a lezuhanó, égő roncsok által csaknem teljesen lerombolt kisvárosban. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kiterjedt megszorító intézkedéseket fogadtatott el az ENSZ-ben Líbia ellen, miután a vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a terrorcselekményért két líbiai titkos ügynököt terhel a közvetlen felelősség. Ez volt az egyik legsúlyosabb terrorcselekmény a polgári repülés történetében a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat előtt.
A Lockerbie-ügyben 2001. december 31-én született meg a Líbiát közvetve elmarasztaló bírósági ítélet: az egyik vádlottat, Abdel Baszet Ali al-Megrahi volt líbiai ügynököt bűnösnek mondta ki és életfogytiglani börtönre ítélte, a másikat, Al Amin Kalifa Fhimát felmentette a Hollandiában összeült skót bíróság. Skót bírói testület először ítélkezett Skócia területén kívül; ez volt az a kompromisszumos megoldás, amely lehetővé tette, hogy Líbia kiszolgáltassa a merénylettel vádolt ügynököket a brit igazságszolgáltatásnak.
A Líbia ellen Lockerbie ügyében korábban elrendelt nemzetközi szankciókat azonban csak akkor oldják fel teljesen, ha az arab ország a vele szemben támasztott összes követelménynek eleget tesz. Ezek közé tartozik 2,7 milliárd dollár - áldozatonként 10 millió dollár - kártérítés kifizetése a hozzátartozóknak, valamint az, hogy Líbia hivatalosan vállalja a felelősséget a merénylet elkövetéséért. A döntéssel Líbia a "polgári jogi felelősséget" ismerte el az ügyben, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy kész a kártérítés kifizetésére. Londoni jogi szakértők szerint ugyanakkor a kártérítések kifizetése és a szankciók feloldása még jó eséllyel hosszabb időt vesz igénybe, mert az amerikai álláspont az, hogy Líbiának hivatalosan el kell ismernie büntetőjogi felelősségét is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!