Líbia hivatalosan közölte, hogy elismeri polgári jogi felelősségét a csaknem 15 éve elkövetett lockerbie-i merényletért. A döntés megnyithatja az utat a Líbia elleni, időközben felfüggesztett ENSZ-szankciók végleges feloldása és az áldozatok - köztük négy magyar utas - hozzátartozóinak kártérítése előtt; az amerikai álláspont szerint azonban Líbiának hivatalosan el kell ismernie büntetőjogi felelősségét is.

Az azóta megszűnt PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-esét 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie fölött felrobbantották; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük 11-en a lezuhanó, égő roncsok által csaknem teljesen lerombolt kisvárosban. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kiterjedt megszorító intézkedéseket fogadtatott el az ENSZ-ben Líbia ellen, miután a vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a terrorcselekményért két líbiai titkos ügynököt terhel a közvetlen felelősség. Ez volt az egyik legsúlyosabb terrorcselekmény a polgári repülés történetében a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat előtt.
A Lockerbie-ügyben 2001. december 31-én született meg a Líbiát közvetve elmarasztaló bírósági ítélet: az egyik vádlottat, Abdel Baszet Ali al-Megrahi volt líbiai ügynököt bűnösnek mondta ki és életfogytiglani börtönre ítélte, a másikat, Al Amin Kalifa Fhimát felmentette a Hollandiában összeült skót bíróság. Skót bírói testület először ítélkezett Skócia területén kívül; ez volt az a kompromisszumos megoldás, amely lehetővé tette, hogy Líbia kiszolgáltassa a merénylettel vádolt ügynököket a brit igazságszolgáltatásnak.
A Líbia ellen Lockerbie ügyében korábban elrendelt nemzetközi szankciókat azonban csak akkor oldják fel teljesen, ha az arab ország a vele szemben támasztott összes követelménynek eleget tesz. Ezek közé tartozik 2,7 milliárd dollár - áldozatonként 10 millió dollár - kártérítés kifizetése a hozzátartozóknak, valamint az, hogy Líbia hivatalosan vállalja a felelősséget a merénylet elkövetéséért. A döntéssel Líbia a "polgári jogi felelősséget" ismerte el az ügyben, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy kész a kártérítés kifizetésére. Londoni jogi szakértők szerint ugyanakkor a kártérítések kifizetése és a szankciók feloldása még jó eséllyel hosszabb időt vesz igénybe, mert az amerikai álláspont az, hogy Líbiának hivatalosan el kell ismernie büntetőjogi felelősségét is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség