A síita Iraki Iszlám Forradalmi Főtanács (SCIRI) kedden sürgette az Egyesült Államokat, hogy támaszkodjon az általa korábban támogatott iraki ellenzéki vezetőkre, és ne a semmiből kezdje az iraki kormányalakítás folyamatát. Bagdadban tegnap tartottak kerekasztal-tanácskozást az ideiglenes iraki kormány megalakításával kapcsolatos feladatokról az iraki ellenzéki csoportok, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselői, s megállapodtak: négy héten belül nemzeti konferenciát tartanak az iraki átmeneti kormány megválasztása céljából.

Az iraki ellenzékiek kerekasztal-tanácskozásán első ízben részt vevő síita Iszlám Forradalmi Főtanács képviselője arra emlékeztette az Egyesült Államokat, hogy az amerikai kormány által tavaly megkezdett folyamat keretében iraki ellenzéki vezetők már részletes terveket dolgoztak ki egy új iraki kormány megalakítására. Az iraki ellenzék által februárban életre hívott hattagú kollektív vezetés kedden vagy szerdán Bagdadban találkozik, hogy megvitassa a kormányalakítás kérdését - közölte, s arra intette a washingtoni kormányt, hogy ne hagyja figyelmen kívül a korábban támogatott iraki ellenzék csoportokat, e szervezeteknek az elmúlt hat hónapban tett erőfeszítéseit az ország demokratizálására. A hétfői tanácskozás résztvevői körében körvonalazódott elképzelés szerint egy elnöki tanács és nem egyetlen vezető irányítaná majd Irakot.
Az iraki emigráns ellenzék különféle, amerikai támogatás élvező csoportjai - köztük a Kurdisztáni Demokratikus Párt, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség, az Iraki Nemzeti Kongresszus, az Iraki Iszlám Forradalom Főtanácsa és az Iraki Nemzeti Egyetértés - februári szaláhaddíni tanácskozásukon hattagú kollektív tanácsot hoztak létre egy Szaddám Huszein utáni kormány magjának kialakítása céljából.
A hétfői bagdadi ellenzéki tanácskozásra a SCIRI és az INC nem küldött magas szintű küldöttséget, a két kurd párt pedig egyáltalán nem vett részt. A SCIRI vezetője, Mohammed Bákir al-Hakím ajatollah húsz év után a következő napokban tér vissza iráni száműzetéséből.
"Minden erőfeszítést arra kell irányítani, hogy négy héten belül sor kerüljön egy nemzeti konferenciára egy átmeneti iraki kormány kiválasztása céljából" - fogalmazott a tanácskozás résztvevői által elfogadott tízrészes közlemény. A résztvevők egyebek között sürgették az Egyesült Államokat, hogy gyorsabban cselekedjen a rend helyreállítása, a fosztogatások meggátlása érdekében, szorgalmazták az iraki lakosság kezében lévő fegyverek begyűjtését. A közlemény egy másik részében ugyanakkor köszönetüket fejezték ki az Egyesült Államok vezette koalíciónak az Irak érdekében tett erőfeszítésekért. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on