Tetszett a cikk?

A palesztin parlament keddi rámalláhi ülésén jóváhagyta Mahmúd Abbász (Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezését. A jelen lévő képviselők közül 51 szavazott igennel, 18 nemmel, hárman tartózkodtak; Jasszer Arafat palesztin elnök korábban Abbász támogatására szólította fel a képviselőket.

Az Egyesült Államok kedden üdvözölte Mahmúd Abbász (Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezésének jóváhagyását. George Bush amerikai elnök hamarosan közzéteszi a közel-keleti rendezés tervét - közölte Ari Fleischer, a fehér Ház szóvivője. A békéhez vezető "útiterv" értelmében 2005 elejére megalakulhat a palesztin állam.
Mahmud Abbász kijelölt miniszterelnök kedden a palesztin parlamentben ígéretet tett arra, hogy elkoboztatja a palesztin területeken illegálisan tartott fegyvereket, és csak a biztonsági erőknél hagy kézifegyvereket. A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek elutasították Abbász elképzelését.
"Természetesen nem fogunk leszerelni. Ellenállunk a továbbra is létező megszállásnak. Majd ha felszabadultunk a megszállás alól, akkor beszélhetünk a fegyverekről" - jelentette ki Abdel-Aziz ar-Rantiszi Hamász-vezető. "Az Iszlám Dzsihád ellenállási mozgalom, és nem teszi le a fegyvert a megszállás vége előtt." - mondta Mohamed al-Hindi, az Iszlám Dzsihád egy tisztségviselője is.
"A kormány egyik legfontosabb célkitűzése véget vetni az illegális fegyverek okozta anarchiának" - hangsúlyozta a leendő palesztin miniszterelnök. Abbász a törvényhozók előtt mondott első politikai programbeszédében leszögezte: az izraeli-palesztin konfliktusnak nincs katonai megoldása. Elítélte a terrorizmus minden formáját, bárki legyen is az elkövető, mert az, mint mondta, nem szolgálja, hanem inkább akadályozza "az olyan igazságos ügy sikerét, mint a palesztinoké".
A Palesztin Hatóság nem hajlandó alkudozni Izraellel az amerikai kezdeményezésű béketervről, hanem annak végrehajtását követeli - szögezte le Abbász, s megismételte a korábbi palesztin követeléseket a Ciszjordániából és Gázából való izraeli kivonulásról, az e területeken felépített zsidó települések felszámolásáról, a menekültek hazatéréséről és Jeruzsálem palesztin fővárossá nyilvánításáról.
Az amerikai tervezet, amelynek teljes nyilvánosságra hozatalát George Bush amerikai elnök az új palesztin kormány beiktatása utánra ígérte, az erőszakos cselekmények azonnali leállítására és a zsidó települések építésének befagyasztására szólít fel, második lépcsőben pedig egy ideiglenes határok között létező palesztin állam megalakítását irányozza elő. A palesztinok elfogadták az amerikai tervet, Izrael több változtatást akar rajta.
Abbász, utalva az izraeli holokauszt-napra, kijelentette: "Tisztában vagyunk a zsidóknak a történelem folyamán átélt szenvedéseivel, és ezért reméljük, hogy a zsidók sem fordítanak hátat a palesztinok szenvedéseinek." (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!