A palesztin parlament keddi rámalláhi ülésén jóváhagyta Mahmúd Abbász (Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezését. A jelen lévő képviselők közül 51 szavazott igennel, 18 nemmel, hárman tartózkodtak; Jasszer Arafat palesztin elnök korábban Abbász támogatására szólította fel a képviselőket.

Az Egyesült Államok kedden üdvözölte Mahmúd Abbász (Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezésének jóváhagyását. George Bush amerikai elnök hamarosan közzéteszi a közel-keleti rendezés tervét - közölte Ari Fleischer, a fehér Ház szóvivője. A békéhez vezető "útiterv" értelmében 2005 elejére megalakulhat a palesztin állam.
Mahmud Abbász kijelölt miniszterelnök kedden a palesztin parlamentben ígéretet tett arra, hogy elkoboztatja a palesztin területeken illegálisan tartott fegyvereket, és csak a biztonsági erőknél hagy kézifegyvereket. A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek elutasították Abbász elképzelését.
"Természetesen nem fogunk leszerelni. Ellenállunk a továbbra is létező megszállásnak. Majd ha felszabadultunk a megszállás alól, akkor beszélhetünk a fegyverekről" - jelentette ki Abdel-Aziz ar-Rantiszi Hamász-vezető. "Az Iszlám Dzsihád ellenállási mozgalom, és nem teszi le a fegyvert a megszállás vége előtt." - mondta Mohamed al-Hindi, az Iszlám Dzsihád egy tisztségviselője is.
"A kormány egyik legfontosabb célkitűzése véget vetni az illegális fegyverek okozta anarchiának" - hangsúlyozta a leendő palesztin miniszterelnök. Abbász a törvényhozók előtt mondott első politikai programbeszédében leszögezte: az izraeli-palesztin konfliktusnak nincs katonai megoldása. Elítélte a terrorizmus minden formáját, bárki legyen is az elkövető, mert az, mint mondta, nem szolgálja, hanem inkább akadályozza "az olyan igazságos ügy sikerét, mint a palesztinoké".
A Palesztin Hatóság nem hajlandó alkudozni Izraellel az amerikai kezdeményezésű béketervről, hanem annak végrehajtását követeli - szögezte le Abbász, s megismételte a korábbi palesztin követeléseket a Ciszjordániából és Gázából való izraeli kivonulásról, az e területeken felépített zsidó települések felszámolásáról, a menekültek hazatéréséről és Jeruzsálem palesztin fővárossá nyilvánításáról.
Az amerikai tervezet, amelynek teljes nyilvánosságra hozatalát George Bush amerikai elnök az új palesztin kormány beiktatása utánra ígérte, az erőszakos cselekmények azonnali leállítására és a zsidó települések építésének befagyasztására szólít fel, második lépcsőben pedig egy ideiglenes határok között létező palesztin állam megalakítását irányozza elő. A palesztinok elfogadták az amerikai tervet, Izrael több változtatást akar rajta.
Abbász, utalva az izraeli holokauszt-napra, kijelentette: "Tisztában vagyunk a zsidóknak a történelem folyamán átélt szenvedéseivel, és ezért reméljük, hogy a zsidók sem fordítanak hátat a palesztinok szenvedéseinek." (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről