Tüntető irakiakra lőttek szerdán az amerikai katonák Fallúdzsában, másfél nappal azt követően, hogy hétfőn este halálos áldozatokat követelő incidens zajlott le a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő városban. Szerda reggel ugyanakkor az amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld Bagdadba látogatott, hogy köszönetet mondjon az iraki hadjáratban részt vett szövetséges haderő katonáinak Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntéséért.

Ellentmondásos információk érkeznek arról, hogy a fallúdzsai lövöldözésnek vannak-e halálos áldozatai. Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió szerint a szerda reggeli lövöldözésben két fiatal iraki tüntető életét vesztette, négyen megsebesültek. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint mintegy ezer iraki vonult végig reggel a város főutcáján, sokan a hétfői lövöldözést elítélő plakátokat emelve magasba. A tömeg megállt a városban tartózkodó amerikaiak egyik szálláshelye előtt, ahol többen kövekkel és cipőikkel kezdték dobálni az épületet. A korábban a kormányzó Baasz párt helyi irodájának otthont adó épületből az amerikaiak váratlanul tüzet nyitottak a tüntetőkre. Az emberek szétszaladtak, de néhányan hamarosan visszatértek, és magukkal vitték az utca kövezetén fekvő két testet, akikről - az amerikai hírügynökség szerint - nem tudni, hogy meghaltak, vagy csupán megsebesültek.
Jeff Wilbur százados, a Fallúdzsában állomásozó amerikaiak polgári kapcsolatokkal foglalkozó tisztje szerint az amerikai hadsereg vizsgálja, vajon a tüntetők lőttek-e az amerikai katonákra; nem tudni, hogy az amerikaiak közül megsérült-e egyáltalán valaki - közölte.
Szerdán délelőtt ugyanakkor Bagdadba érkezett Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, hogy köszönetet mondjon az iraki hadjáratban részt vett szövetséges haderő katonáinak Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntéséért. Rumsfeld a dél-iraki Bászrából érkezett az iraki fővárosba: ő a legmagasabb rangú amerikai vezető, aki Bagdadba látogatott azóta, hogy a szövetséges haderő éppen három héttel ezelőtt ellenőrzése alá vonta az iraki fővárost, megdöntve Huszein hatalmát. A 70 éves amerikai politikus vasárnap óta tartózkodik Perzsa-öbölbeli körúton; felkereste az Egyesült Arab Emírségeket, Katart, Szaúd-Arábiát és Kuvaitot is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét