Tetszett a cikk?

A brit sajtó irányultságtól függetlenül súlyos kudarcnak minősíti Tony Blair brit kormányfő előző napi moszkvai tárgyalásait az orosz elnökkel: lapvélemények szerint "megalázó visszautasításra" talált Blair első kísérlete az iraki háború által ejtett diplomáciai sebek begyógyítására. Négy másik európai állam ugyanakkor megállapodott egy független európai fegyveres erő felállításáról, amelyet szintén nagy megütközéssel fogadtak brit kormánykörökben.

feszült légkörben zajlott le a két vezető keddi találkozója a Moszkva melletti novo-ogorovi államfői rezidencián. Putyin a megbeszélés során kiemelte: a washingtoni elképzelésekkel ellentétben úgy véli, hogy nem szabad megszüntetni az Irak elleni ENSZ-szankciókat, amíg nem találják meg a tömegpusztító fegyvereket.
A konzervatív The Daily Telegraph szerint az iraki háború utáni brit diplomácia első békítési kísérlete során Vlagyimir Putyin még azt is kétségbe vonta, hogy a szövetségesek megnyerték az iraki háborút. A legnagyobb jobboldali brit napilap kiemeli, hogy az orosz államfő szerint semmit nem lehet tudni a volt rezsim vezetőinek és tömegpusztító fegyvereiknek sorsáról, szerinte az is lehet, hogy e fegyvereket éppen most adják át terrorista szervezeteknek. A Franciaország, Németország, Belgium és Luxemburg brüsszeli "mini-csúcstalálkozóján" elhatározott "független európai fegyveres erő" a lap szerint egyértelműen az amerikai ellenőrzésű, Blair által erősen támogatott NATO-t fenyegeti.
A baloldali The Guardian szerint a brit kormányfő moszkvai látogatása ahhoz a diplomáciai hidegzuhanyhoz mérhető, amely 2001-ben, Damaszkuszban érte Blairt, amikor vendéglátója, Bassár el-Aszad szíriai elnök közös sajtótájékoztatójukon a francia ellenállókhoz hasonlította az öngyilkos palesztin merénylőket. Sir Malcolm Rifkind volt konzervatív brit külügyminiszter a The Guardiannek azt mondta: a munkáspárti brit kormányfő "naiv hozzáállása" vezet rendre a damaszkuszihoz és a moszkvaihoz hasonló diplomáciai megaláztatásokhoz, Blair ugyanis Sir Malcolm szerint nem ismeri fel, hogy a jó személyes kapcsolatok sem feledtetik a nemzeti érdekeket más országokban.
A The Times meglepetésszerűnek nevezte Putyin előző napi támadó kijelentéseit, és kiemelte, hogy az orosz elnök megkérdőjelezte Tony Blair elképzelését az Egyesült Államok, Európa és Oroszország új stratégiai együttműködéséről. "Ez nem működhet úgy, hogy a döntéseket a Fehér Házban hozzák" - idézte a vezető londoni napilap az orosz államfőt. A The Times - szintén utalva a francia-német-belga-luxemburgi kezdeményezésre - azt írta, hogy Blair egy nap két csapást is elszenvedett. A lap szerint brit kormánykörökben megütközéssel fogadták a négy ország terveit egy külön fegyveres erő létrehozására, és Blair is egyértelművé tette ellenkezését bármely olyan kezdeményezéssel szemben, amely aláássa a NATO-t. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!