A brit sajtó irányultságtól függetlenül súlyos kudarcnak minősíti Tony Blair brit kormányfő előző napi moszkvai tárgyalásait az orosz elnökkel: lapvélemények szerint "megalázó visszautasításra" talált Blair első kísérlete az iraki háború által ejtett diplomáciai sebek begyógyítására. Négy másik európai állam ugyanakkor megállapodott egy független európai fegyveres erő felállításáról, amelyet szintén nagy megütközéssel fogadtak brit kormánykörökben.

feszült légkörben zajlott le a két vezető keddi találkozója a Moszkva melletti novo-ogorovi államfői rezidencián. Putyin a megbeszélés során kiemelte: a washingtoni elképzelésekkel ellentétben úgy véli, hogy nem szabad megszüntetni az Irak elleni ENSZ-szankciókat, amíg nem találják meg a tömegpusztító fegyvereket.
A konzervatív The Daily Telegraph szerint az iraki háború utáni brit diplomácia első békítési kísérlete során Vlagyimir Putyin még azt is kétségbe vonta, hogy a szövetségesek megnyerték az iraki háborút. A legnagyobb jobboldali brit napilap kiemeli, hogy az orosz államfő szerint semmit nem lehet tudni a volt rezsim vezetőinek és tömegpusztító fegyvereiknek sorsáról, szerinte az is lehet, hogy e fegyvereket éppen most adják át terrorista szervezeteknek. A Franciaország, Németország, Belgium és Luxemburg brüsszeli "mini-csúcstalálkozóján" elhatározott "független európai fegyveres erő" a lap szerint egyértelműen az amerikai ellenőrzésű, Blair által erősen támogatott NATO-t fenyegeti.
A baloldali The Guardian szerint a brit kormányfő moszkvai látogatása ahhoz a diplomáciai hidegzuhanyhoz mérhető, amely 2001-ben, Damaszkuszban érte Blairt, amikor vendéglátója, Bassár el-Aszad szíriai elnök közös sajtótájékoztatójukon a francia ellenállókhoz hasonlította az öngyilkos palesztin merénylőket. Sir Malcolm Rifkind volt konzervatív brit külügyminiszter a The Guardiannek azt mondta: a munkáspárti brit kormányfő "naiv hozzáállása" vezet rendre a damaszkuszihoz és a moszkvaihoz hasonló diplomáciai megaláztatásokhoz, Blair ugyanis Sir Malcolm szerint nem ismeri fel, hogy a jó személyes kapcsolatok sem feledtetik a nemzeti érdekeket más országokban.
A The Times meglepetésszerűnek nevezte Putyin előző napi támadó kijelentéseit, és kiemelte, hogy az orosz elnök megkérdőjelezte Tony Blair elképzelését az Egyesült Államok, Európa és Oroszország új stratégiai együttműködéséről. "Ez nem működhet úgy, hogy a döntéseket a Fehér Házban hozzák" - idézte a vezető londoni napilap az orosz államfőt. A The Times - szintén utalva a francia-német-belga-luxemburgi kezdeményezésre - azt írta, hogy Blair egy nap két csapást is elszenvedett. A lap szerint brit kormánykörökben megütközéssel fogadták a négy ország terveit egy külön fegyveres erő létrehozására, és Blair is egyértelművé tette ellenkezését bármely olyan kezdeményezéssel szemben, amely aláássa a NATO-t. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat