Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin és Ariel Saron izraeli kormányfőnek is bemutatták szerdán azt az új közel-keleti béketervet, amelyet részben az ENSZ és az EU dolgozott ki. Az azonnali tűzszünetet szorgalmazó tervezetet a Hamász radikális palesztin mozgalom még a "premier" napján elutasította.

A béketervet az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország képviselői ismertették Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel Rámalláhban; Jeruzsálemben az Egyesült Államok izraeli nagykövete adta át a tervezetet az izraeli kormányfőnek.
Az útitervet, amely a palesztin állam 2005-ig több lépésben történő létrehozását tűzi ki célul, a közel-keleti rendezésen fáradozó kvartett (az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) dolgozta ki. A terv azonnali tűzszünetre szólít fel a felek között, sürgeti a palesztin fegyveres csoportok leszerelését, az izraeli hadsereg visszavonását a palesztin területekről és a 2001 óta létrehozott zsidó telepek lebontását.
A Hamász vezetője szerdán elutasította a béketervet, és jelezte: a mozgalom nem hagy fel az Izrael elleni támadásokkal. Ahmed Jaszin sejk szerint az útiterv célja Izrael biztonságának szavatolása a palesztinok biztonságának rovására, ezért az a "palesztin ügy likvidálását szolgálja". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!