Tetszett a cikk?

Két héttel a parlamenti választások előtt kilépett a belga kormányból az ECOLO francia ajkú környezetvédő párt mindkét minisztere, ami a hatpárti koalíció felbomlását jelenti.

Isabelle Durant szállítási minisztert és párttagtársát, Olivier Deleuze energiaügyi minisztert a Brüsszel feletti éjszakai repülőútvonalak körüli vita elmérgesedése indította arra, hogy távozzon Guy Verhofstadt miniszterelnök kabinetjéből. A francia ajkú zöld miniszternő nem volt hajlandó elfogadni a Brüsszelből éjszaka felszálló repülőgépek útvonala ügyében kidolgozott kompromisszumot.
A vita összefügg Belgium nemzetiségi megosztottságával. Jelenleg ugyanis elsősorban a Brüsszel szomszédságában élő (a hollandhoz közel álló nyelven beszélő) flamandoknak kell elviselniük az éjszaka csendjét megtörő repülőgépzúgást. A tervezett útvonal-változtatás nyomán viszont a belga főváros túlnyomórészt (francia ajkú) vallon lakossága is kapna a légi lármából.
Amíg Durant a vallon ECOLO-hoz, addig Verhofstadt a Flamand Liberálisok és Demokraták pártjához (VLD) tartozik. A kormányban szintén részt vevő szocialisták kompromisszum gyanánt további enyhe útvonal-módosítást javasoltak. Ennek vizsgálatára Durant egynapos haladékot kért, de ezt a kormánytagok többsége nem támogatta. A belga választásokat május 18-án tartják. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!