Tetszett a cikk?

Jazid Zerhuni algériai belügyminiszter cáfolta, hogy az algériai kormány megbízottai túszejtőkkel tárgyalnak 31 eltűnt nyugat-európai turista kiszabadításáért. Algéria déli, sivatagos részén tizenöt német, tíz osztrák, négy svájci, egy svéd és egy holland állampolgár tűnt el február vége óta; feltehetőleg valamelyik szélsőséges muzulmán csoport rabolta el őket.

Az algériai sajtó, egyebek között a La Tribune című francia nyelvű lap jelentette hétfőn, hogy tárgyalások folynak a feltételezett emberrablókkal, az állami rádió tudósítója pedig azt közölte Illiziből, abból a városból, amelynek térségében eltűntek az európai turisták, hogy nyolcan az elraboltak közül rövidesen kiszabadulnak.
A belügyminiszter keddi nyilatkozata szerint azonban a kormány semmilyen fegyveres csoporttal nem tárgyal az ügyben. "Vannak olyan jelek, amelyek szerint az elrabolt turisták életben vannak, de biztosat nem tudnak a hatóságok" - mondta az algériai rádiónak adott nyilatkozatában. Megerősítette, hogy az algíri kormány visszautasította a felajánlott német segítséget. Berlin felajánlása arra az esetre szólt, ha az algériai hatóságok kommandóakcióval próbálnák kiszabadítani az elrabolt európai turistákat. Ebben az esetben a GSG9 jelzésű német elit kommandóalakulat is kész lett volna részt venni az akcióban.
Az Algériába küldött osztrák külügyminisztériumi delegáció vezetője, Johannes Eigner szerint bizonyosra vehető, hogy az eltűntek életben vannak, s tény, hogy hétfőn az algériai idegenforgalmi miniszter a parlamenti bizottság előtt "tárgyalásokról" beszélt, ám ezt később cáfolta, mert "cáfolnia kellett". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!