Jazid Zerhuni algériai belügyminiszter cáfolta, hogy az algériai kormány megbízottai túszejtőkkel tárgyalnak 31 eltűnt nyugat-európai turista kiszabadításáért. Algéria déli, sivatagos részén tizenöt német, tíz osztrák, négy svájci, egy svéd és egy holland állampolgár tűnt el február vége óta; feltehetőleg valamelyik szélsőséges muzulmán csoport rabolta el őket.

Az algériai sajtó, egyebek között a La Tribune című francia nyelvű lap jelentette hétfőn, hogy tárgyalások folynak a feltételezett emberrablókkal, az állami rádió tudósítója pedig azt közölte Illiziből, abból a városból, amelynek térségében eltűntek az európai turisták, hogy nyolcan az elraboltak közül rövidesen kiszabadulnak.
A belügyminiszter keddi nyilatkozata szerint azonban a kormány semmilyen fegyveres csoporttal nem tárgyal az ügyben. "Vannak olyan jelek, amelyek szerint az elrabolt turisták életben vannak, de biztosat nem tudnak a hatóságok" - mondta az algériai rádiónak adott nyilatkozatában. Megerősítette, hogy az algíri kormány visszautasította a felajánlott német segítséget. Berlin felajánlása arra az esetre szólt, ha az algériai hatóságok kommandóakcióval próbálnák kiszabadítani az elrabolt európai turistákat. Ebben az esetben a GSG9 jelzésű német elit kommandóalakulat is kész lett volna részt venni az akcióban.
Az Algériába küldött osztrák külügyminisztériumi delegáció vezetője, Johannes Eigner szerint bizonyosra vehető, hogy az eltűntek életben vannak, s tény, hogy hétfőn az algériai idegenforgalmi miniszter a parlamenti bizottság előtt "tárgyalásokról" beszélt, ám ezt később cáfolta, mert "cáfolnia kellett". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését