A vasárnapi montenegrói elnökválasztáson a várakozásoknak megfelelően a kormányzó koalíció jelöltje, Filip Vujanovics parlamenti elnök már az első fordulóban fölényes győzelmet aratott.

A szavazást felügyelő két civil szervezet - a podgoricai CEMI és a belgrádi CESID - nem hivatalos eredményei szerint Vujanovicsra a szavazópolgárok 63,3 százaléka adta voksát. Miodrag Zsivkovicsra, az ellenzéki szakadár Montenegrói Liberális Szövetség elnökére a polgárok 30,8 százaléka szavazott, míg Dragan Hajdukovics független jelölt a voksok mindössze 3,9 százalékát gyűjtötte össze. A CEMI és a CESID szerint a részvételi arány 48,5 százalékos volt. A korábbi választások tapasztalata azt mutatja, hogy a végleges hivatalos adatok legrosszabb esetben is legfeljebb egy százalékkal térnek el a két szervezet előzetes eredményeitől.
A vasárnapi elnökválasztás majd fél éve tartó bizonytalanságra tett pontot: a kisebbik szerbia-montenegrói köztársaságban decemberben és februárban tartottak már elnökválasztást, illetve megismételt elnökválasztást, de a részvételi arány az ellenzéki bojkott miatt mindkét esetben elmaradt az érvényességhez szükséges ötven százaléktól. Azóta úgy módosult a választójogi törvény, hogy nincs részvételi arányhoz kötve a szavazás érvényessége, ezért az alacsony részvétel ellenére a vasárnapi elnökválasztás eredményes volt.
Vujanovics fölényes győzelme újabb komoly presztízsveszteséget jelent a szoros szerb-montenegrói kapcsolatok fenntartását szorgalmazó hárompárti ellenzéki tömörülésnek. Az ellenzéki szövetség nem állított közös jelöltet, mivel nem talált soraiban olyan személyt, aki méltó ellenfele lett volna Vujanovicsnak. A vasárnapi elnökválasztás valószínűleg még jobban megszilárdítja a Milo Gyukanovics kormányfő nevével fémjelzett kétpárti kormányzó koalíciót, amely tavaly októberben is fölényes győzelmet aratott a rendkívüli parlamenti választáson. Noha a tavaly márciusban aláírt belgrádi megállapodás után sokan Gyukanovicsék bukását jósolták, az elmúlt hónapokban éppen az ellenkezője történt: a parlamenti választás után a kormányfő pártja a miniszterelnöki szék mellett most megtartja a köztársasági elnöki tisztséget is, s az sem lényegtelen, hogy e párt alelnökeként lett szerbia-montenegrói államfő Szvetozar Marovics is.
Filip Vujanovics az elmúlt napokban, illetve vasárnap is egyértelművé tette, hogy győzelme esetén kiírja a függetlenségi népszavazást, mihelyt lejár a három éves moratórium, ameddig nem lehet megváltoztatni a köztársaság államjogi státusát. Filip Vujanovics elnöki mandátuma öt évre szól. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás