Tetszett a cikk?

A vasárnapi montenegrói elnökválasztáson a várakozásoknak megfelelően a kormányzó koalíció jelöltje, Filip Vujanovics parlamenti elnök már az első fordulóban fölényes győzelmet aratott.

A szavazást felügyelő két civil szervezet - a podgoricai CEMI és a belgrádi CESID - nem hivatalos eredményei szerint Vujanovicsra a szavazópolgárok 63,3 százaléka adta voksát. Miodrag Zsivkovicsra, az ellenzéki szakadár Montenegrói Liberális Szövetség elnökére a polgárok 30,8 százaléka szavazott, míg Dragan Hajdukovics független jelölt a voksok mindössze 3,9 százalékát gyűjtötte össze. A CEMI és a CESID szerint a részvételi arány 48,5 százalékos volt. A korábbi választások tapasztalata azt mutatja, hogy a végleges hivatalos adatok legrosszabb esetben is legfeljebb egy százalékkal térnek el a két szervezet előzetes eredményeitől.
A vasárnapi elnökválasztás majd fél éve tartó bizonytalanságra tett pontot: a kisebbik szerbia-montenegrói köztársaságban decemberben és februárban tartottak már elnökválasztást, illetve megismételt elnökválasztást, de a részvételi arány az ellenzéki bojkott miatt mindkét esetben elmaradt az érvényességhez szükséges ötven százaléktól. Azóta úgy módosult a választójogi törvény, hogy nincs részvételi arányhoz kötve a szavazás érvényessége, ezért az alacsony részvétel ellenére a vasárnapi elnökválasztás eredményes volt.
Vujanovics fölényes győzelme újabb komoly presztízsveszteséget jelent a szoros szerb-montenegrói kapcsolatok fenntartását szorgalmazó hárompárti ellenzéki tömörülésnek. Az ellenzéki szövetség nem állított közös jelöltet, mivel nem talált soraiban olyan személyt, aki méltó ellenfele lett volna Vujanovicsnak. A vasárnapi elnökválasztás valószínűleg még jobban megszilárdítja a Milo Gyukanovics kormányfő nevével fémjelzett kétpárti kormányzó koalíciót, amely tavaly októberben is fölényes győzelmet aratott a rendkívüli parlamenti választáson. Noha a tavaly márciusban aláírt belgrádi megállapodás után sokan Gyukanovicsék bukását jósolták, az elmúlt hónapokban éppen az ellenkezője történt: a parlamenti választás után a kormányfő pártja a miniszterelnöki szék mellett most megtartja a köztársasági elnöki tisztséget is, s az sem lényegtelen, hogy e párt alelnökeként lett szerbia-montenegrói államfő Szvetozar Marovics is.
Filip Vujanovics az elmúlt napokban, illetve vasárnap is egyértelművé tette, hogy győzelme esetén kiírja a függetlenségi népszavazást, mihelyt lejár a három éves moratórium, ameddig nem lehet megváltoztatni a köztársaság államjogi státusát. Filip Vujanovics elnöki mandátuma öt évre szól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!