Tetszett a cikk?

Indiában hétfőn - négy napon belül harmadszor - újabb kísérletet hajtottak végre Astra típusú levegő-levegő rakétával. Egy neve elhallgatását kérő iszlámábádi kormánytisztviselő az AP hírügynökségnek elmondta: India nem értesítette őket a hétfői rakétakísérletről.

A hazai fejlesztésű, 25-40 kilométer hatótávolságú Astra rakétát az ország keleti részén, az Orisza szövetségi állam területén lévő Csandipur kísérleti telepen próbálták ki, akárcsak a korábbi kísérletek alkalmával. Az indiai védelmi minisztérium szóvivője szerint az ismétlődő kilövések során a hadiipari szakemberek fegyverfejlesztési teszteket végeznek.
India indoklása szerint rakétáit a pakisztáni, illetve kínai fenyegetés miatt tartja készenlétben. Az indiai kísérleteket olyan időben hajtották végre, amikor a Kasmír kérdésében Indiával szembenálló Pakisztán mintegy kétéves ellenséges viszony után ismét békülékenyebbnek mutatkozik, és nyitottabb a párbeszédre.
Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes szombaton felszólította Indiát és Pakisztánt: vessenek véget a Kasmírral kapcsolatos ellenségeskedésnek. Az amerikai politikus szombaton a nap nagy részét indiai vezetőkkel - köztük Atal Bihari Vadzspaji kormányfővel - folytatott tárgyalásokkal töltötte. A megbeszélések után közölte: a két, nukleáris fegyverrel rendelkező szomszéd a béke felé vezető úton halad.
India szerint Pakisztán képezi ki és fegyverzi fel a Kasmír indiai részének elszakítására törekvő szakadár fegyvereseket, és küldi őket Kasmírba, Pakisztán azonban állítja, hogy csak erkölcsi támogatást nyújt nekik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!