A dél-csehországi Temelíni Atomerőműben vasárnap 100 százalékról 39 százalékra csökkentették az első blokk teljesítményét, mert problémák keletkeztek a hűtőtornyok szivattyú-berendezésének tömítésében - jelentette be hétfőn az atomerőmű szóvivője. A hibát elhárították, az erőmű teljesítményét ismét száz százalékosra emelik.

"Természetes technológiai problémáról van szó, amelyet már meg is oldottunk. Hasonló apró problémák nyilván a jövőben is előfordulnak. Az atomerőmű teljesítményét most újra százszázalékosra emeljük" - jelentette ki a szóvivő.
A Temelíni Atomerőművet bíráló környezetvédők azonban más véleményen vannak. "A szivattyúk szigetelésében észlelt probléma - együtt az eddig felmerült számos más problémával - jelzi, hogy az egész atomerőműben rejtett hibák lehetnek, s a jövőben újabb problémákra kell számítani" - jelentette ki a vasárnapi esetről az egyik dél-csehországi környezetvédelmi szervezet vezetője.
A nyolcvanas évek óta épülő Temelíni Atomerőmű két, egyenként ezer megawattos blokkja május 3-tól működik száz százalékos teljesítménnyel, mégpedig próbaüzemben, amely 18 hónapig fog tartani. A reaktorok szovjet gyártmányúak, de amerikai biztonsági berendezésekkel vannak ellátva.
Ausztria, valamint az osztrák, német és a cseh környezetvédők éveken keresztül bírálták a cseh kormányt, mert szerintük a Temelíni Atomerőmű nem biztonságos. Prága a bírálatokat elutasította, s nemzetközi szakértői fórumok is neki adtak igazat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél