Tetszett a cikk?

A dél-csehországi Temelíni Atomerőműben vasárnap 100 százalékról 39 százalékra csökkentették az első blokk teljesítményét, mert problémák keletkeztek a hűtőtornyok szivattyú-berendezésének tömítésében - jelentette be hétfőn az atomerőmű szóvivője. A hibát elhárították, az erőmű teljesítményét ismét száz százalékosra emelik.

"Természetes technológiai problémáról van szó, amelyet már meg is oldottunk. Hasonló apró problémák nyilván a jövőben is előfordulnak. Az atomerőmű teljesítményét most újra százszázalékosra emeljük" - jelentette ki a szóvivő.
A Temelíni Atomerőművet bíráló környezetvédők azonban más véleményen vannak. "A szivattyúk szigetelésében észlelt probléma - együtt az eddig felmerült számos más problémával - jelzi, hogy az egész atomerőműben rejtett hibák lehetnek, s a jövőben újabb problémákra kell számítani" - jelentette ki a vasárnapi esetről az egyik dél-csehországi környezetvédelmi szervezet vezetője.
A nyolcvanas évek óta épülő Temelíni Atomerőmű két, egyenként ezer megawattos blokkja május 3-tól működik száz százalékos teljesítménnyel, mégpedig próbaüzemben, amely 18 hónapig fog tartani. A reaktorok szovjet gyártmányúak, de amerikai biztonsági berendezésekkel vannak ellátva.
Ausztria, valamint az osztrák, német és a cseh környezetvédők éveken keresztül bírálták a cseh kormányt, mert szerintük a Temelíni Atomerőmű nem biztonságos. Prága a bírálatokat elutasította, s nemzetközi szakértői fórumok is neki adtak igazat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!