Tetszett a cikk?

Szombaton este, a heti zsidó pihenőnap után találkozik egymással Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök - jelentette be egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő kedden. Izraeli források szerint a megbeszélésen elsősorban azokról az intézkedésekről lesz szó, amelyeket az új palesztin kormánynak kell megtennie a terrorista szervezetek felszámolása érdekében.

Mint a találkozó hírét bejelentő palesztin tisztségviselő az AFP-nek elmondta, Mahmúd Abbász igyekszik rávenni az izraeli kormányfőt a közel-keleti rendezést célzó amerikai útiterv elfogadására. Colin Powell amerikai külügyminiszter hétvégi megbeszélésükön nem tudta erre rávenni Saront. Saron és Abbász találkozóját eddig nem erősítették meg hivatalosan, de az izraeli közszolgálati rádió már jelezte, hogy a megbeszélésekre szombat este kerül sor. Egy az AFP által idézett izraeli tisztségviselő szerint a találkozón elsősorban azokról az intézkedésekről lesz szó, amelyeket az új palesztin kormánynak kell megtennie a terrorista szervezetek felszámolása érdekében.
Az Egyesült Államok nagy fontosságot tulajdonít a közel-keleti megbékélésen fáradozó négyes munkacsoport - az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország - "útiterv" néven ismertté vált béketervének, amely a palesztin állam 2005-re több lépésben megvalósítandó megalakítását írja elő. A palesztin vezetők elfogadták a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök április végi beiktatása után előterjesztett útitervet, Izrael viszont 15 fenntartással élt a kölcsönös lépéseken alapuló javaslattal kapcsolatban. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter szerint országa csak akkor tehet további gesztusokat a palesztinok felé, ha azok fellépnek a terror alkalmazását tervező szélsőséges szervezetek ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!