Szombaton este, a heti zsidó pihenőnap után találkozik egymással Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök - jelentette be egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő kedden. Izraeli források szerint a megbeszélésen elsősorban azokról az intézkedésekről lesz szó, amelyeket az új palesztin kormánynak kell megtennie a terrorista szervezetek felszámolása érdekében.

Mint a találkozó hírét bejelentő palesztin tisztségviselő az AFP-nek elmondta, Mahmúd Abbász igyekszik rávenni az izraeli kormányfőt a közel-keleti rendezést célzó amerikai útiterv elfogadására. Colin Powell amerikai külügyminiszter hétvégi megbeszélésükön nem tudta erre rávenni Saront. Saron és Abbász találkozóját eddig nem erősítették meg hivatalosan, de az izraeli közszolgálati rádió már jelezte, hogy a megbeszélésekre szombat este kerül sor. Egy az AFP által idézett izraeli tisztségviselő szerint a találkozón elsősorban azokról az intézkedésekről lesz szó, amelyeket az új palesztin kormánynak kell megtennie a terrorista szervezetek felszámolása érdekében.
Az Egyesült Államok nagy fontosságot tulajdonít a közel-keleti megbékélésen fáradozó négyes munkacsoport - az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország - "útiterv" néven ismertté vált béketervének, amely a palesztin állam 2005-re több lépésben megvalósítandó megalakítását írja elő. A palesztin vezetők elfogadták a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök április végi beiktatása után előterjesztett útitervet, Izrael viszont 15 fenntartással élt a kölcsönös lépéseken alapuló javaslattal kapcsolatban. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter szerint országa csak akkor tehet további gesztusokat a palesztinok felé, ha azok fellépnek a terror alkalmazását tervező szélsőséges szervezetek ellen. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat