Tetszett a cikk?

Hazarendelik Szaúd-Arábiából az amerikai diplomaták jelentős részét a rijádi merényletsorozat nyomán, a megnövekedett terrorveszély miatt. George W. Bush amerikai elnök ugyanakkor támogatásáról biztosította Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörököst a terrorizmus elleni harcban.

Csak az alapvetően szükséges feladatok ellátásához maradnak munkatársak a nagykövetségen és a konzulátusokon. Amerikai külügyi források kedd esti közlése szerint a rijádi terrorakciókban - amely a hivatalos adatok szerint összesen huszonkilenc halálos áldozatot követelt - nyolc amerikai állampolgár halt meg és tizenhét sebesültet kezelnek kórházakban. Washington az arab országban lévő amerikai polgároknak is a távozást ajánlotta az öngyilkos merényletek után. Szaúd-Arábiában 35-40 ezer amerikai állampolgár él, illetve dolgozik.
A washingtoni hatóságok már május 1-jén azt tanácsolták az amerikai állampolgároknak, hogy egy időre ne utazzanak Szaúd-Arábiába, a múlt hét csütörtökén pedig óvatosságra intették az ott élő amerikaiakat, mivel terroristák merényletekre készülhetnek az Egyesült Államok érdekeltségei ellen.
Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden úgy vélekedett, hogy a robbantásos akció az al-Kaida keze nyomát viseli magán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!