Tetszett a cikk?

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy támogatja London pályázatát a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A kormány az eredeti tervek szerint januárban, majd márciusban tette volna közzé döntését, de az iraki háború előkészületei miatt mostanra halasztották a hivatalos bejelentést.

Tessa Jowell, a sportügyekért is felelős brit kulturális miniszter a várható költségekről szólva elmondta: 2,375 milliárd fontos finanszírozási csomagról állapodott meg a londoni főpolgármesterrel. Ebből 875 millió fontot a nagy-londoni tanács fedezne; ennek érdekében - bizonyos jövedelmi határok felett - 20 fonttal emelkedne a városi tanácsnak minden londoni lakos által fizetett helyi adó éves összege. Jowell szerint a legnagyobb hozzájárulás azonban az országos lottójátékból várható: a már létező és a tervezett új lottójátékból a kormány összesen 1,5 milliárd font bevételt vár erre a célra. Nem hivatalos számítások szerint ugyanakkor a járulékos fejlesztési költségeket is beleszámítva összesen legalább 5 milliárd fontot - 1800 milliárd forintot - kell valahonnan előteremteni a szükséges fejlesztésekre.
Csütörtökig London mellett hivatalosan New York, Lipcse, Madrid és Havanna jelezte szándékát a 2012-es nyári játékok megrendezésére, de a következő hetekben további szándéknyilatkozatok várhatók. A kandidálási szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni. A helyszínt 2005-ben, Szingapúrban jelöli ki a NOB. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!