A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy támogatja London pályázatát a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A kormány az eredeti tervek szerint januárban, majd márciusban tette volna közzé döntését, de az iraki háború előkészületei miatt mostanra halasztották a hivatalos bejelentést.

Tessa Jowell, a sportügyekért is felelős brit kulturális miniszter a várható költségekről szólva elmondta: 2,375 milliárd fontos finanszírozási csomagról állapodott meg a londoni főpolgármesterrel. Ebből 875 millió fontot a nagy-londoni tanács fedezne; ennek érdekében - bizonyos jövedelmi határok felett - 20 fonttal emelkedne a városi tanácsnak minden londoni lakos által fizetett helyi adó éves összege. Jowell szerint a legnagyobb hozzájárulás azonban az országos lottójátékból várható: a már létező és a tervezett új lottójátékból a kormány összesen 1,5 milliárd font bevételt vár erre a célra. Nem hivatalos számítások szerint ugyanakkor a járulékos fejlesztési költségeket is beleszámítva összesen legalább 5 milliárd fontot - 1800 milliárd forintot - kell valahonnan előteremteni a szükséges fejlesztésekre.
Csütörtökig London mellett hivatalosan New York, Lipcse, Madrid és Havanna jelezte szándékát a 2012-es nyári játékok megrendezésére, de a következő hetekben további szándéknyilatkozatok várhatók. A kandidálási szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni. A helyszínt 2005-ben, Szingapúrban jelöli ki a NOB. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Videó: Így teperték le a rendőrök Komjáthi Imrét, miközben a tüntetők betörtek a térre

Videó: Így teperték le a rendőrök Komjáthi Imrét, miközben a tüntetők betörtek a térre

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia