Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a törvényhozás két háza előtt pénteken elhangzott, hagyományos évértékelő beszédében parlamentáris, gazdasági, katonai és a Csecsenfölddel kapcsolatos témák váltották egymást. Az államfő szerint az elmúlt évek legnagyobb eredménye, hogy Oroszország megerősödött: jogilag és ténylegesen is egységes ország lett.

Putyin orosz elnök "Jelentés az ország helyzetéről" című üzenete az iraki háború miatt csúszott hónapokat az elmúlt években megszokotthoz képest. A külpolitikát csak érintő beszédre kedvezően reagált a tőzsde is: a moszkvai részvényindex emelkedésbe kezdett a hazai termelők erősítését és 10 év alatt a GDP megduplázását kilátásba helyező elnöki üzenet után. Putyin a decemberi duma- és a jövő évi elnökválasztás felé mutató ígéreteket is tett: ilyen a sorkatonai szolgálat kettőről 1 évre csökkentése 2008-tól, illetve hogy a "forró pontokra" nem küldenek sorozott katonákat.
A beszéd legnagyobb szenzációja az volt, hogy az elnök lehetségesnek nevezte a parlamenti erőviszonyokon alapuló, pártok által alakított kormány létrejöttét a decemberi választások után. Az államfő úgy vélte, ez a lépés betetőzné a civil társadalom és a pártstruktúra fejlődését Oroszországban. Jelenleg az elnök választja ki a miniszterelnököt, bár tisztségében meg kell erősítenie az állami dumának is, ám mostani dumában – elődjével, Borisz Jelcinnel ellentétben – Putyin stabil többséget élvez.
Az ország külpolitikai prioritásának – akárcsak tavaly – a Független Államok Közösségén belüli kapcsolatokat nevezte az elnök. Putyin kiállt a nemzetközi terroristaellenes koalíció mellett is, amit a civilizált államok láncának nevezett a közös fenyegetés ellen. Az államfő hosszan beszélt Csecsenföldről, kitérve a héten elkövetett, 75 ember életét követelő terrorcselekményekre is. Kiállt Moszkva csecsenföldi politikája mellett, méltatva a köztársaság új alkotmányáról márciusban megtartott népszavazást. Az érezhetően vontatottan haladó haderőreformról szólva a hivatásos, szerződéses állomány számarányának növelése mellett az orosz hadsereg fegyverzetének korszerűsítését emelte ki Putyin.
Az orosz elnök a kedvező makrogazdasági mutatók ellenére nem volt elégedett a gazdaság helyzetével: szerinte a jelenlegi 4-6 százalékkal szemben legalább évi 7 százalékos növekedésre van szükség, vagyis a felzárkózás érdekében 10 év alatt meg kell duplázni a GDP-t. Az államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ország minden negyedik polgára ma is a szegénységi küszöb alatt él. Az államfő ígéretet tett az állami hivatalok szerepének mérséklésére is, szerinte "csökkenteni kell a bürokrácia étvágyát." (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle