A marokkói kormány nem hajt térdet a terroristák előtt, és elszántan folytatja a hajtóvadászatot a pénteki casablancai merényletek elkövetői után - szögezte le vasárnap este Drisz Dzsettu marokkói kormányfő.

A politikus a marokkói televízióban közölte, hogy a kormány minden rendelkezésére álló eszközt bevet a bűnözök megbüntetésére, bárhol is legyenek. Dzsettu szerint a merénylők Marokkó politikai stabilitását, valamint a más kultúrák iránti toleranciáját és nyitottságát akarták aláásni.
A Casablancában péntek éjszaka elkövetett merényletsorozat 41 halálos áldozatot és csaknem száz sebesültet követelt. A marokkói hatóságok szombaton 27 muszlim szélsőségest vettek őrizetbe a hárommilliós kikötővárosban tartott razziák és rajtaütések során.
A rabati kormány szerint a merényletek mögött olyan marokkói csoport áll, amelynek "közvetlen kapcsolatai vannak egy nemzetközi hálózattal". Nabi Benabdallah távközlési miniszter, kormányszóvivő a New York Times című amerikai lapnak azt nyilatkozta, hogy "korai lenne kijelenteni, hogy az al-Kaida a felelős, amíg nincsenek egyértelmű bizonyítékok, de véleményem szerint ilyen nagyságrendű hálózatról van szó". Benabdallah emlékeztetett arra, hogy egy februárban felbukkant és Oszama bin Ladennek tulajdonított videokazettán az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - amennyiben tényleg ő beszél a felvételen - "hitehagyott" államnak minősítette Marokkót.
Elítélte a merényletet vasárnap Mohammed Hatami iráni államfő is, s "a terrorizmus, az erőszak és a háború elleni koalíció" létrehozására szólított fel. Ugyancsak elítélte a casablancai öngyilkos robbantásokat az egyiptomi Muzulmán Testvériség radikális szervezet, mondván, hogy azok az Egyesült Államok és Izrael malmára hajtják a vizet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen