Tetszett a cikk?

A marokkói kormány nem hajt térdet a terroristák előtt, és elszántan folytatja a hajtóvadászatot a pénteki casablancai merényletek elkövetői után - szögezte le vasárnap este Drisz Dzsettu marokkói kormányfő.

A politikus a marokkói televízióban közölte, hogy a kormány minden rendelkezésére álló eszközt bevet a bűnözök megbüntetésére, bárhol is legyenek. Dzsettu szerint a merénylők Marokkó politikai stabilitását, valamint a más kultúrák iránti toleranciáját és nyitottságát akarták aláásni.
A Casablancában péntek éjszaka elkövetett merényletsorozat 41 halálos áldozatot és csaknem száz sebesültet követelt. A marokkói hatóságok szombaton 27 muszlim szélsőségest vettek őrizetbe a hárommilliós kikötővárosban tartott razziák és rajtaütések során.
A rabati kormány szerint a merényletek mögött olyan marokkói csoport áll, amelynek "közvetlen kapcsolatai vannak egy nemzetközi hálózattal". Nabi Benabdallah távközlési miniszter, kormányszóvivő a New York Times című amerikai lapnak azt nyilatkozta, hogy "korai lenne kijelenteni, hogy az al-Kaida a felelős, amíg nincsenek egyértelmű bizonyítékok, de véleményem szerint ilyen nagyságrendű hálózatról van szó". Benabdallah emlékeztetett arra, hogy egy februárban felbukkant és Oszama bin Ladennek tulajdonított videokazettán az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - amennyiben tényleg ő beszél a felvételen - "hitehagyott" államnak minősítette Marokkót.
Elítélte a merényletet vasárnap Mohammed Hatami iráni államfő is, s "a terrorizmus, az erőszak és a háború elleni koalíció" létrehozására szólított fel. Ugyancsak elítélte a casablancai öngyilkos robbantásokat az egyiptomi Muzulmán Testvériség radikális szervezet, mondván, hogy azok az Egyesült Államok és Izrael malmára hajtják a vizet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben