Tetszett a cikk?

Megerősödve kerültek ki Belgiumban a kormányzó balközép koalíció pártjai a vasárnapi parlamenti választásokból, így a következő négy évben várhatólag újból liberális-szocialista négypárti koalíció kormányozza az országot. A távozó koalíció környezetvédő pártjai súlyos vereséget szenvedtek. Az országban ugyanakkor a kötelező választási részvétel ellenére az állampolgárok mintegy harminc százaléka nem adott le érvényes szavazatot.

A hétfő reggeli órákra a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása után eldőlt, hogy a képviselőházi választásokon a szocialista és a liberális pártok szinte hajszálra egyenlő eredményt értek el: a flamand és a vallon szocialista párt összesítve a voksok 27,88 százalékát, a flamand és a vallon liberálisok pedig 27,72 százalékát szerezték meg. Ennek alapján az arányos választási rendszerben a két liberális pártnak együtt várhatólag 49, a szocialistáknak 48 mandátumuk lesz, s így kényelmes többséghez jutnak a 150 fős képviselőházban.
Az ország nagy pártjai között a vasárnapi választásokon nem tolódtak el lényegesen az erőviszonyok. A szocialisták mindkét tartományban előreléptek, mert gyakorlatilag felszívták a környezetvédő pártokban csalódott baloldali szavazókat, s ennek nyomán a flamand Agalevnek például hírmondója sem marad az új képviselőházban. A szélsőséges erők számottevően megerősödtek a képviselőházban: északon a Flamand Tömb közel 3 százalékkal növelte szavazatai számát, délen a választási hadjáratot szinte nem is folytató Nemzeti Front általában 7-8 százalékot kapott, és ezzel 1 képviselője lesz.
Belgiumban kötelező a választásokon való részvétel, a vasárnapi szavazásokról mégis távol maradt a jogosultak több mint tíz százaléka. Az érvénytelen szavazatot vagy üres választási lapot beadó szavazókkal együtt a tiltakozók aránya ilyen módon országosan megközelítette a 30 százalékot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!