Megerősödve kerültek ki Belgiumban a kormányzó balközép koalíció pártjai a vasárnapi parlamenti választásokból, így a következő négy évben várhatólag újból liberális-szocialista négypárti koalíció kormányozza az országot. A távozó koalíció környezetvédő pártjai súlyos vereséget szenvedtek. Az országban ugyanakkor a kötelező választási részvétel ellenére az állampolgárok mintegy harminc százaléka nem adott le érvényes szavazatot.

A hétfő reggeli órákra a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása után eldőlt, hogy a képviselőházi választásokon a szocialista és a liberális pártok szinte hajszálra egyenlő eredményt értek el: a flamand és a vallon szocialista párt összesítve a voksok 27,88 százalékát, a flamand és a vallon liberálisok pedig 27,72 százalékát szerezték meg. Ennek alapján az arányos választási rendszerben a két liberális pártnak együtt várhatólag 49, a szocialistáknak 48 mandátumuk lesz, s így kényelmes többséghez jutnak a 150 fős képviselőházban.
Az ország nagy pártjai között a vasárnapi választásokon nem tolódtak el lényegesen az erőviszonyok. A szocialisták mindkét tartományban előreléptek, mert gyakorlatilag felszívták a környezetvédő pártokban csalódott baloldali szavazókat, s ennek nyomán a flamand Agalevnek például hírmondója sem marad az új képviselőházban. A szélsőséges erők számottevően megerősödtek a képviselőházban: északon a Flamand Tömb közel 3 százalékkal növelte szavazatai számát, délen a választási hadjáratot szinte nem is folytató Nemzeti Front általában 7-8 százalékot kapott, és ezzel 1 képviselője lesz.
Belgiumban kötelező a választásokon való részvétel, a vasárnapi szavazásokról mégis távol maradt a jogosultak több mint tíz százaléka. Az érvénytelen szavazatot vagy üres választási lapot beadó szavazókkal együtt a tiltakozók aránya ilyen módon országosan megközelítette a 30 százalékot. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés