Tetszett a cikk?

A BBC szerint az algériai hadsereg cáfolta azokat a jelentéseket, melyek szerint kiszabadultak fogságukból Algériában a még fogva tartott európai turisták; több német tömegtájékoztatási eszköz, valamint a Radio France International francia rádió hétfőn kora délután jelentette a hírt, amit egy algériai katonai forrás is megerősített a Reutersnak. A harmincegy eltűnt közül tizenhét személyt már a múlt héten kedden kiszabadítottak.

A továbbra is fogságban maradtak között tíz német, négy svájci és egy holland állampolgár van; az algériai hadsereg és a biztonsági szolgálatok folytatják erőfeszítéseiket a túszok kiszabadítása érdekében - közölte a túszok szabadulásáról szóló hírt cáfoló hivatalos forrás.
Két hónap alatt 31 nyugat-európai turista tűnt el nyomtalanul az algériai sivatagban, 15 német, tíz osztrák, négy svájci, egy svéd és egy holland; a legfiatalabb közülük 19, a legidősebb pedig 64 éves: őket túszként tartották fogva az elmúlt időben. A helyi hatóságok szélsőséges iszlám terroristákat vagy rablóbandákat sejtettek a rejtélyes ügy hátterében, s nyugtalanok voltak a turisták sorsa miatt, hiszen az 1992-ben kirobbant zavargásokban legalább 100 ezer - egyes jelentések szerint 150 ezer - embert gyilkoltak meg az algériai Iszlám Megmentési Fronthoz (ISF) tartozó szélsőséges terroristák.
Az első csoportnak február végén veszett nyoma, a másodiknak március közepén. Mindkét társaságot német és osztrák turisták alkották, akik több heti élelemmel, vízzel és műholdas navigációs rendszerrel felszerelt terepjárókkal, illetve motorkerékpárokkal, de idegenvezető nélkül vágtak neki a sivatagnak. A sziklákba vésett rajzairól nevezetes délkelet-algériai turistaközpontból, Djanetből indultak északi irányba, Ouargla felé. A líbiai határ közelében fekvő Djanetbe Tunézián és Líbián át érkeztek, és valószínűleg az volt a tervük, hogy ugyancsak Tunézián keresztül térnek vissza Európába, elkerülve az ország északi részén, Algír környékén fel-felbukkanó iszlám terrorista bandákat. Kiszabadulása után néhány volt osztrák túsz egy salzburgi sajtókonferencián érdekes adalékokkal szolgált fogvatartásuk körülményeiről: különösen a tisztességes bánásmódot hangsúlyozták. "Ezek humánus és mélyen vallásos emberek, akikkel majdnem barátok lettünk" - jelentette ki Ingo Bleckmann, az egyik kiszabadult fogoly.
Az n-tv német hírtelevízió saját információi alapján most a kiszabadulásukról tudósított, s jelezte, hogy a turisták úton vannak a fővárosba, Algírba. A DPA hírügynökség Dél-Algériában tartózkodó idegenvezetőkre és újságírókra hivatkozva katonai akcióról adott hírt, az ARD tévéállomás helyi tudósítója ugyanakkor kora délután nem tudta megerősíteni az információkat. A jelentésekben áldozatokról is szó van, de egyelőre nem tudni, kiknek a körében.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!