Tetszett a cikk?

A NATO Lengyelország kérésére technikai támogatást nyújt az Irak középső övezetében vállalt lengyel békefenntartó szerep ellátásához. E döntéssel nem teremtették meg a NATO jelenlétét Irakban, csupán segítséget nyújtanak az egyik szövetségesnek - jelentette ki Lord Robertson NATO-főtitkár.

A lengyel kérés alapján elfogadott döntés segíthet abban, hogy a 19 tagú szövetségben leküzdjék az iraki háború miatt kipattant nézeteltéréseket, illetve megnyithatja az utat a NATO nagyobb arányú szerepvállalása előtt Irakban.
Az állandó tanács felkéri a szövetség katonai hatóságait, vizsgálják meg, milyen segítséget nyújthat a NATO a lengyelek parancsnoksága alá kerülő iraki övezetben a békefenntartó művelet ellátásához. A NATO európai haderejének főparancsnoksága (SHAPE) a belgiumi Monsban szintén utasítást kapott, hogy vegye fel a kapcsolatot a lengyel vezérkarral és tisztázza, milyen NATO-segítségre tartanak igényt.
Ezzel többszakaszos folyamat kezdődött meg a szövetségben: a tanács először a katonai bizottságtól vár jelentést arról, milyen technikai támogatást nyújthat a NATO a lengyelek iraki vállalkozásához - közölte Lord Robertson. Ennek alapján dolgozzák majd ki a művelet koncepcióját, majd konkrét hadműveleti terveit, amelyeket egymás után jóvá kell hagynia a 19 ország állandó tanácsának.
Lengyelország főleg politikai támogatást szeretett volna kapni iraki szektorvezető szerepének ellátásához a NATO-tól, de tényleges segítségre is szüksége van, főleg a parancsnoksága alá helyezendő csapatok felajánlásának megszervezésében, az iraki parancsnokság kiépítésében, a felderítésben és a hírközlésben. Eddig csak Ukrajna, Litvánia, Bulgária és Dánia ajánlott fel előzetesen szerény kontingenseket a lengyel parancsnokság alá kerülő iraki övezet békefenntartó csapataiba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!