A NATO Lengyelország kérésére technikai támogatást nyújt az Irak középső övezetében vállalt lengyel békefenntartó szerep ellátásához. E döntéssel nem teremtették meg a NATO jelenlétét Irakban, csupán segítséget nyújtanak az egyik szövetségesnek - jelentette ki Lord Robertson NATO-főtitkár.

A lengyel kérés alapján elfogadott döntés segíthet abban, hogy a 19 tagú szövetségben leküzdjék az iraki háború miatt kipattant nézeteltéréseket, illetve megnyithatja az utat a NATO nagyobb arányú szerepvállalása előtt Irakban.
Az állandó tanács felkéri a szövetség katonai hatóságait, vizsgálják meg, milyen segítséget nyújthat a NATO a lengyelek parancsnoksága alá kerülő iraki övezetben a békefenntartó művelet ellátásához. A NATO európai haderejének főparancsnoksága (SHAPE) a belgiumi Monsban szintén utasítást kapott, hogy vegye fel a kapcsolatot a lengyel vezérkarral és tisztázza, milyen NATO-segítségre tartanak igényt.
Ezzel többszakaszos folyamat kezdődött meg a szövetségben: a tanács először a katonai bizottságtól vár jelentést arról, milyen technikai támogatást nyújthat a NATO a lengyelek iraki vállalkozásához - közölte Lord Robertson. Ennek alapján dolgozzák majd ki a művelet koncepcióját, majd konkrét hadműveleti terveit, amelyeket egymás után jóvá kell hagynia a 19 ország állandó tanácsának.
Lengyelország főleg politikai támogatást szeretett volna kapni iraki szektorvezető szerepének ellátásához a NATO-tól, de tényleges segítségre is szüksége van, főleg a parancsnoksága alá helyezendő csapatok felajánlásának megszervezésében, az iraki parancsnokság kiépítésében, a felderítésben és a hírközlésben. Eddig csak Ukrajna, Litvánia, Bulgária és Dánia ajánlott fel előzetesen szerény kontingenseket a lengyel parancsnokság alá kerülő iraki övezet békefenntartó csapataiba. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t