Ajman al-Zavahiri, az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője az amerikaiak elleni támadások fokozására, amerikai és nyugati célpontok elleni újabb öngyilkos merényletekre szólította fel a muzulmánokat. Szerdán a CNN úgy értesült, hogy hétfőn este Szaúd-Arábiában egy gépeltérítő terroristaakciót hiúsítottak meg.

A katari al-Dzsazíra műholdas televízióban egy audiokazettáról bejátszott üzenetében Ajman al-Zavahiri amerikai és nyugati civilek, érdekeltségek és intézmények - követségek és kereskedelmi kirendeltségek - elleni öngyilkos merényletek végrehajtására szólította fel a muzulmánokat. Az al-Kaida befolyásos vezetője kijelentette: az iraki nép nincsen egyedül a megszállók elleni harcában. Az al-Dzsazíra adásában bejátszott kazettáról az AP hírügynökség azt írta, hogy az azon hallható hang hasonlít Ajman al-Zavahiri hangjához.
Szerdán a CNN közölte: három - az al-Kaida terrorszervezethez tartozó – marokkói férfi azt tervezte, hogy hétfőn este eltéríti a szaúdi légitársaság egyik repülőgépét és egy dzsidai épületbe irányítja azt. Az öngyilkos akciókra készülő terroristák terve azonban meghiúsult, mivel egyiküket a repülőtér biztonsági szolgálatának emberei felismerték. Az amerikai hírtelevízió információi szerint az elfogott marokkóiaknál késeket és végrendeleteket is találtak.
Az Egyesült Államok szerint Szaúd-Arábiában újabb terrorakciók várhatók, ezért e hétre bezárja képviseleteit az országban. Az amerikaiak lépését követően Nagy-Britannia, Németország és Olaszország is hasonlóképpen cselekedett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba