Tetszett a cikk?

Ajman al-Zavahiri, az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője az amerikaiak elleni támadások fokozására, amerikai és nyugati célpontok elleni újabb öngyilkos merényletekre szólította fel a muzulmánokat. Szerdán a CNN úgy értesült, hogy hétfőn este Szaúd-Arábiában egy gépeltérítő terroristaakciót hiúsítottak meg.

A katari al-Dzsazíra műholdas televízióban egy audiokazettáról bejátszott üzenetében Ajman al-Zavahiri amerikai és nyugati civilek, érdekeltségek és intézmények - követségek és kereskedelmi kirendeltségek - elleni öngyilkos merényletek végrehajtására szólította fel a muzulmánokat. Az al-Kaida befolyásos vezetője kijelentette: az iraki nép nincsen egyedül a megszállók elleni harcában. Az al-Dzsazíra adásában bejátszott kazettáról az AP hírügynökség azt írta, hogy az azon hallható hang hasonlít Ajman al-Zavahiri hangjához.
Szerdán a CNN közölte: három - az al-Kaida terrorszervezethez tartozó – marokkói férfi azt tervezte, hogy hétfőn este eltéríti a szaúdi légitársaság egyik repülőgépét és egy dzsidai épületbe irányítja azt. Az öngyilkos akciókra készülő terroristák terve azonban meghiúsult, mivel egyiküket a repülőtér biztonsági szolgálatának emberei felismerték. Az amerikai hírtelevízió információi szerint az elfogott marokkóiaknál késeket és végrendeleteket is találtak.
Az Egyesült Államok szerint Szaúd-Arábiában újabb terrorakciók várhatók, ezért e hétre bezárja képviseleteit az országban. Az amerikaiak lépését követően Nagy-Britannia, Németország és Olaszország is hasonlóképpen cselekedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!