Tetszett a cikk?

A szaúdi hatóságok őrizetbe vették az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagját a május 12-i véres rijádi merényletek után a szélsőségesek ellen indított, és az Egyesült Államoknak is megígért kemény fellépés jegyében. Ezzel tizenegyre emelkedett a múlt heti merényletekkel kapcsolatban letartóztatottak száma.

A letartóztatásokról egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata számolt be csütörtökön, hozzátéve, hogy az intézkedés még kedden történt. A négy őrizetbe vettnek köze lehet ahhoz a tizenkilenc személyhez, akiket összefüggésbe hoztak a május 6-án Rijádban talált titkos fegyverraktárral, bár nem tartoznak közéjük. A szaúdi hatóságok feltételezik, hogy a tizenkilenc ember közvetlenül Oszama bin Ladentől, az al-Kaida szaúdi származású vezetőjétől kaphatott utasításokat. A fegyverraktár felfedezése után hat nappal öngyilkos merénylők robbantásokat hajtottak végre Rijádban, aminek következtében 34 személy - köztük nyolc amerikai állampolgár és kilenc merénylő - életét vesztette.
A merénylet után a szaúdi hatóságok erőteljes fellépést kezdtek a szélsőségesekkel szemben. Múlt vasárnap bejelentették, hogy letartóztattak négy személyt a rijádi merényletekkel kapcsolatban, s erősnek mondták a gyanút, hogy mind a négyen kapcsolatban állnak az al-Kaidával. Kedden azt jelentették be a szaúdi biztonsági szervek, hogy előző nap Dzsidda városában elfogtak három feltételezett szélsőségest. Későbbi - a szaúdi belügyminiszter által cáfolt - jelentések szerint a három férfi gépeltérítést tervezett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!