A csütörtöki délutáni hivatalos adatok szerint legalább 770 halálos áldozata volt annak a nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,7-es fokozatú földrengésnek, amely szerda este rázta meg Algírt és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Franciaország csütörtökön bejelentette, hogy 120 fős, mentőkutyákkal és orvosi felszereléssel ellátott mentőcsoportot küld a térségbe.

A csütörtöki hivatalos adatok szerint a sebesültek száma meghaladja a 4696-ot. A két leginkább sújtott térségben, Algírban legalább 200-an, a fővárostól keletre lévő Bumerdesz tartományban pedig 256-an haltak meg, az áldozatok száma azonban vélhetően nőni fog, hiszen rengeteg ember rekedhetett a romok alatt. Algírban 57 épület omlott össze, a város kórházai annyira zsúfoltak, hogy a sebesülteket már az utcákon is ápolják.
A lakosságon pánikhangulat uralkodott el, az emberek tömegével menekültek ki az utcákra, miután érzékelték az erőteljes földmozgást. Az állami rádió és televízió is arra kérte őket, hogy miután kikapcsolták a vezetékes gázt, hagyják el otthonukat, és tartsák magukat távol az épületektől, mert utórengések is lehetségesek.
Szemtanúk szerint rengetegen igyekeznek autóval elhagyni Algírt annak reményében, hogy a földrengés által nem sújtott területen élő rokonoknál, ismerősöknél keressenek átmeneti menedéket. A városban levők többniyre a szabadban töltötték az éjszakát.
A hatóságok a rádión és a televízión keresztül felszólították az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, hogy haladéktalanul helyezzék magukat szolgálatba, és ugyancsak kérték a véradókat: mielőbb vonuljanak be a legközelebbi kórházba. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságtörzset hoztak létre a mentés megszervezésére. A rengést észlelték Spanyolország Földközi-tengeri partszakaszán is.
A két évtized óta Algériát ért legsúlyosabb földrengésnek közel 200 kisebb utórengése volt még az éjszaka. Az amerikai geológiai megfigyelőszolgálat adatai szerint a földmozgás epicentruma Algírtól 70 kilométerre keletre volt.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!