Tetszett a cikk?

A csütörtöki délutáni hivatalos adatok szerint legalább 770 halálos áldozata volt annak a nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,7-es fokozatú földrengésnek, amely szerda este rázta meg Algírt és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Franciaország csütörtökön bejelentette, hogy 120 fős, mentőkutyákkal és orvosi felszereléssel ellátott mentőcsoportot küld a térségbe.

A csütörtöki hivatalos adatok szerint a sebesültek száma meghaladja a 4696-ot. A két leginkább sújtott térségben, Algírban legalább 200-an, a fővárostól keletre lévő Bumerdesz tartományban pedig 256-an haltak meg, az áldozatok száma azonban vélhetően nőni fog, hiszen rengeteg ember rekedhetett a romok alatt. Algírban 57 épület omlott össze, a város kórházai annyira zsúfoltak, hogy a sebesülteket már az utcákon is ápolják.
A lakosságon pánikhangulat uralkodott el, az emberek tömegével menekültek ki az utcákra, miután érzékelték az erőteljes földmozgást. Az állami rádió és televízió is arra kérte őket, hogy miután kikapcsolták a vezetékes gázt, hagyják el otthonukat, és tartsák magukat távol az épületektől, mert utórengések is lehetségesek.
Szemtanúk szerint rengetegen igyekeznek autóval elhagyni Algírt annak reményében, hogy a földrengés által nem sújtott területen élő rokonoknál, ismerősöknél keressenek átmeneti menedéket. A városban levők többniyre a szabadban töltötték az éjszakát.
A hatóságok a rádión és a televízión keresztül felszólították az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, hogy haladéktalanul helyezzék magukat szolgálatba, és ugyancsak kérték a véradókat: mielőbb vonuljanak be a legközelebbi kórházba. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságtörzset hoztak létre a mentés megszervezésére. A rengést észlelték Spanyolország Földközi-tengeri partszakaszán is.
A két évtized óta Algériát ért legsúlyosabb földrengésnek közel 200 kisebb utórengése volt még az éjszaka. Az amerikai geológiai megfigyelőszolgálat adatai szerint a földmozgás epicentruma Algírtól 70 kilométerre keletre volt.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!