Tetszett a cikk?

Két évtized óta a legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 6,7-es fokozatú földrengés rázta meg szerda este Algírt, és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Az algériai televízió által csütörtök délután közölt, nem hivatalos adatok szerint több mint 770 személy vesztette életét, és legalább hatezren megsebesültek a földmozgás következtében. A magyar külügyminisztérium információi szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár.

Ahmed Ujahia miniszterelnök szerint az adatok korántsem véglegesek, hiszen rengeteg ember rekedhetett a romok alatt. Az első jelentések még csak riadalomról tettek említést, de az éjszakától folyamatosan érkeztek a hírek a halálos áldozatok növekvő számáról. A két leginkább sújtott térségben, Algírban legalább 244-en, a fővárostól keletre lévő Bumerdesz tartományban pedig 396-an haltak meg. Algírban 57 épület omlott össze, a város kórházai annyira zsúfoltak, hogy a sebesülteket az utcákon is ápolják.
A hatóságok a rádión és a televízión keresztül felszólították az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, hogy haladéktalanul álljanak szolgálatba, és ugyancsak kérték a véradókat: mielőbb menjenek a legközelebbi kórházba. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságtörzset hoztak létre a mentés megszervezésére.
Az Algériában élő mintegy félszáz magyar állampolgárnak nem esett bántódása a szerda esti földrengés következtében - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel, miután az algériai diplomáciai képviselet tájékoztatta a külügyminisztériumot.
A Nemzetközi Vöröskereszten kívül eddig Franciaország és Németország jelentette be, hogy mentőkutyákkal és orvosi felszereléssel ellátott mentőcsoportot indít a katasztrófa sújtotta övezetbe. Az Európai Unió tanulmányozza egy közös európai mentőakció megszervezésének a lehetőségét, de az algériai hatóságok eddig nem kértek nemzetközi támogatást. A két évtized óta Algériát ért legsúlyosabb szerda esti földrengésnek közel 200 kisebb utórengése volt még az éjszaka. A rengést észlelték Spanyolország földközi-tengeri partszakaszán is. Az amerikai geológiai szolgálat adatai szerint a földmozgás epicentruma Algírtól 70 kilométerre keletre volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!