Tetszett a cikk?

Nyolc személyt tartóztattak le az izraeli hatóságok azon a hajón, amelyet csütörtökre virradóra foglaltak le, fedélzetén terrorcselekmények elkövetésére alkalmas felszerelésekkel.

Izraeli biztonsági források szerint a hajón palesztinoknak szánt fegyverek voltak. Az izraeli hadsereg közlése szerint a gyanúsnak tűnő hajót Haifa kikötővárostól 35 kilométerre nyugatra tartóztatták fel. Egyes sajtójelentések szerint a hajón tartózkodott a szélsőséges szervezet egyik tagja is, de erről a hadsereg közleménye nem tett említést. Az AP amerikai hírügynökség szerint az izraeliek a hajón "gyanús tárgyakat" találtak, köztük terrortámadások végrehajtására szolgáló utasításokat.
A hajó elfogása kapcsán Szilvan Salom izraeli külügyminiszter kijelentette: az eset újabb bizonyíték arra, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök áll a terrorakciók mögött. Az izraeliek tavaly a Vörös-tengeren fogták el a Karine A nevű hajót, fedélzetén a Palesztin Hatóságnak szánt nehézfegyverekkel, lőszerekkel.
A hajó elfogásával egy időben Mahmúd Abbász palesztin kormányfő csütörtökön találkozott a Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet vezetőivel, hogy rávegye őket az Izrael elleni merényletek és támadások leállítására. A találkozón a Hamász részéről Abdelaziz al-Rantiszi, Mahmúd az-Zahár, Iszmail Abu Sanab, valamint Iszmail Hanija, a legnagyobb radikális palesztin szervezet vezetői voltak jelen. A tárgyalások részletei egyelőre nem ismeretesek. A Hamász nem ismeri el Izrael állam létezéshez való jogát és múlt szombat óta négy Izrael-ellenes öngyilkos merénylet elkövetését vállalta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!