Nyolc személyt tartóztattak le az izraeli hatóságok azon a hajón, amelyet csütörtökre virradóra foglaltak le, fedélzetén terrorcselekmények elkövetésére alkalmas felszerelésekkel.

Izraeli biztonsági források szerint a hajón palesztinoknak szánt fegyverek voltak. Az izraeli hadsereg közlése szerint a gyanúsnak tűnő hajót Haifa kikötővárostól 35 kilométerre nyugatra tartóztatták fel. Egyes sajtójelentések szerint a hajón tartózkodott a szélsőséges szervezet egyik tagja is, de erről a hadsereg közleménye nem tett említést. Az AP amerikai hírügynökség szerint az izraeliek a hajón "gyanús tárgyakat" találtak, köztük terrortámadások végrehajtására szolgáló utasításokat.
A hajó elfogása kapcsán Szilvan Salom izraeli külügyminiszter kijelentette: az eset újabb bizonyíték arra, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök áll a terrorakciók mögött. Az izraeliek tavaly a Vörös-tengeren fogták el a Karine A nevű hajót, fedélzetén a Palesztin Hatóságnak szánt nehézfegyverekkel, lőszerekkel.
A hajó elfogásával egy időben Mahmúd Abbász palesztin kormányfő csütörtökön találkozott a Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet vezetőivel, hogy rávegye őket az Izrael elleni merényletek és támadások leállítására. A találkozón a Hamász részéről Abdelaziz al-Rantiszi, Mahmúd az-Zahár, Iszmail Abu Sanab, valamint Iszmail Hanija, a legnagyobb radikális palesztin szervezet vezetői voltak jelen. A tárgyalások részletei egyelőre nem ismeretesek. A Hamász nem ismeri el Izrael állam létezéshez való jogát és múlt szombat óta négy Izrael-ellenes öngyilkos merénylet elkövetését vállalta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk