Úttorlaszokat épített a londoni rendőrség pénteken a brit parlament köré, hogy megvédje az épületet az esetleges terrorakcióktól. Közben Ciprust külföldi hírszerző szervek terrortámadás veszélyeire figyelmeztették, Ausztráliában pedig biztonsági- és terrorizmus ellenes csoport létrehozását jelentette be a kormányfő.

A brit Scotland Yard közleménye a londoni parlament köré épített úttorlasz megelőző óvintézkedés, amelyet a "világszerte bekövetkezett események fényében hoztak". A rendőrség szerint nincsenek olyan értesüléseik, amelyek pontosan meghatároznák, hogy hol, mikor és kik ellen készülnek terrortámadások, ezért egyelőre nincsen szükség különleges felhívásokra. Az úttorlaszok felállításáról csütörtökön azt követően döntöttek, hogy Oszama bin Laden helyettese, Ajman al-Zavahirin a "Nyugat elleni szent háborúra" szólított, fő célpontként az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Norvégiát jelölve meg.
Közben a ciprusi rendőrség csütörtökön közölte: külföldi hírszerző szervek nyugati célpontok elleni terrortámadás veszélyére figyelmeztették a szigetország hatóságait. A Filelefterosz című lap információi szerint a ciprusi biztonsági erőket hat olyan terroristától intették óva, akik hajóval próbálnák megközelíteni a szigetet. A potenciálisan veszélyeztetett pontok - különösen az amerikai, brit és izraeli nagykövetségek - őrizetét megerősítették. Cipruson található két brit támaszpont is; az egyik logisztikai bázisul szolgált az iraki háborúban.
Ausztráliában John Howard miniszterelnök egy biztonsági- és terrorizmus ellenes csoport létrehozásának tervét jelentette be pénteken. A mintegy 30 szakértőből álló új biztonsági részleg Howardnak tartozik majd beszámolással, és fő feladata az lesz, hogy összehangolja a nemzetbiztonsággal, határőrizettel, hírszerzési adatok értékelésével és a terrorcselekmények elhárításával foglalkozó kormányzati intézmények munkáját. Az ellenzéket vezető Munkáspárt szerint John Howard konzervatív kormánya veszélybe sodorta az ausztrál lakosságot azzal, hogy részt vett az iraki háborúban. A kormányfő pénteken ugyanakkor cáfolta, hogy az iraki háború befejeztével megnőtt volna Ausztrália fenyegetettsége.
Az AFP hírügynökség információi szerint a kenyai Mombasában a rendőrség pénteken őrizetbe vett négy, terrorizmussal vádolt személyt. A kenyai papírokkal rendelkező gyanúsítottaknak feltehetőleg közük van ahhoz az országban tervezett terrorakcióhoz, amelyre a kenyai nemzetbiztonsági miniszter, Chris Murungaru a múlt héten figyelmeztetett. Murungaru bejelentését követően a British Airways valamennyi kenyai járatát törölte. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Tarlós is az ellenzéket ekézi

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne