Tetszett a cikk?

Úttorlaszokat épített a londoni rendőrség pénteken a brit parlament köré, hogy megvédje az épületet az esetleges terrorakcióktól. Közben Ciprust külföldi hírszerző szervek terrortámadás veszélyeire figyelmeztették, Ausztráliában pedig biztonsági- és terrorizmus ellenes csoport létrehozását jelentette be a kormányfő.

A brit Scotland Yard közleménye a londoni parlament köré épített úttorlasz megelőző óvintézkedés, amelyet a "világszerte bekövetkezett események fényében hoztak". A rendőrség szerint nincsenek olyan értesüléseik, amelyek pontosan meghatároznák, hogy hol, mikor és kik ellen készülnek terrortámadások, ezért egyelőre nincsen szükség különleges felhívásokra. Az úttorlaszok felállításáról csütörtökön azt követően döntöttek, hogy Oszama bin Laden helyettese, Ajman al-Zavahirin a "Nyugat elleni szent háborúra" szólított, fő célpontként az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Norvégiát jelölve meg.
Közben a ciprusi rendőrség csütörtökön közölte: külföldi hírszerző szervek nyugati célpontok elleni terrortámadás veszélyére figyelmeztették a szigetország hatóságait. A Filelefterosz című lap információi szerint a ciprusi biztonsági erőket hat olyan terroristától intették óva, akik hajóval próbálnák megközelíteni a szigetet. A potenciálisan veszélyeztetett pontok - különösen az amerikai, brit és izraeli nagykövetségek - őrizetét megerősítették. Cipruson található két brit támaszpont is; az egyik logisztikai bázisul szolgált az iraki háborúban.
Ausztráliában John Howard miniszterelnök egy biztonsági- és terrorizmus ellenes csoport létrehozásának tervét jelentette be pénteken. A mintegy 30 szakértőből álló új biztonsági részleg Howardnak tartozik majd beszámolással, és fő feladata az lesz, hogy összehangolja a nemzetbiztonsággal, határőrizettel, hírszerzési adatok értékelésével és a terrorcselekmények elhárításával foglalkozó kormányzati intézmények munkáját. Az ellenzéket vezető Munkáspárt szerint John Howard konzervatív kormánya veszélybe sodorta az ausztrál lakosságot azzal, hogy részt vett az iraki háborúban. A kormányfő pénteken ugyanakkor cáfolta, hogy az iraki háború befejeztével megnőtt volna Ausztrália fenyegetettsége.
Az AFP hírügynökség információi szerint a kenyai Mombasában a rendőrség pénteken őrizetbe vett négy, terrorizmussal vádolt személyt. A kenyai papírokkal rendelkező gyanúsítottaknak feltehetőleg közük van ahhoz az országban tervezett terrorakcióhoz, amelyre a kenyai nemzetbiztonsági miniszter, Chris Murungaru a múlt héten figyelmeztetett. Murungaru bejelentését követően a British Airways valamennyi kenyai járatát törölte. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!