Tetszett a cikk?

Tommy Franks hadseregtábornok, az Egyesült Államok központi parancsnokságának (CENTCOM) vezetője, az iraki és az afganisztáni háború irányítója úgy döntött, hogy nyugalomba vonul. Közben Irakban pénteken feloszlatták a fegyveres erőket és a biztonsági szolgálatokat.

A hírt katonai forrásokra hivatkozva csütörtökön jelentette a CNN hírtelevízió. Az 57 éves Franks visszavonulásának időpontját még egyezteti Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel.
Tommy Franks tábornok nevéhez fűződik többek között az a haditerv, amelynek alapján az amerikai fegyveres erők idén tavasszal három hét alatt megdöntötték Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét. 2001 őszén Afganisztánban a tálibok uralmát számolták fel Tommy Franks vezetésével. A tábornok elnyerte mind George Bush amerikai elnök, mind Donald Rumsfeld védelmi miniszter elismerő dicséretét az iraki háború irányításáért.
A texasi születésű tábornokot korábban esélyesnek tartották a szárazföldi erők vezérkari főnökének a posztjára, amely júniusban üresedik meg. Franks maga úgy nyilatkozott, hogy nem pályázik erre a tisztségre. A központi parancsnokság élén Franks hadseregtábornokot egyik helyettese, John Abizaid altábornagy követheti.
Közben Irakban pénteken feloszlatták a fegyveres erőket és a biztonsági szolgálatokat. Paul Bremer, az amerikaiak irányította iraki közigazgatás vezetője szerint az átmeneti szövetséges hatóság tervei szerint hamarosan új fegyveres erőket hoznak létre. Ezt az első lépésnek tekintik a szabad Irak önálló önvédelmi képességének a kialakításához. Az új rendelkezések értelmében feloszlatták az iraki védelmi minisztériumot és az elűzött Szaddám Huszein elnök elithadseregének tartott Köztársasági Gárdát is. Az országban felfüggesztették a sorozást, a feloszlatott intézmények alkalmazottjait pedig elbocsátották, s a feloszlatott szervezetek és testületek minden vagyonát az Ideiglenes Koalíciós Hatóságra ruházták át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!