Tommy Franks hadseregtábornok, az Egyesült Államok központi parancsnokságának (CENTCOM) vezetője, az iraki és az afganisztáni háború irányítója úgy döntött, hogy nyugalomba vonul. Közben Irakban pénteken feloszlatták a fegyveres erőket és a biztonsági szolgálatokat.

A hírt katonai forrásokra hivatkozva csütörtökön jelentette a CNN hírtelevízió. Az 57 éves Franks visszavonulásának időpontját még egyezteti Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel.
Tommy Franks tábornok nevéhez fűződik többek között az a haditerv, amelynek alapján az amerikai fegyveres erők idén tavasszal három hét alatt megdöntötték Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét. 2001 őszén Afganisztánban a tálibok uralmát számolták fel Tommy Franks vezetésével. A tábornok elnyerte mind George Bush amerikai elnök, mind Donald Rumsfeld védelmi miniszter elismerő dicséretét az iraki háború irányításáért.
A texasi születésű tábornokot korábban esélyesnek tartották a szárazföldi erők vezérkari főnökének a posztjára, amely júniusban üresedik meg. Franks maga úgy nyilatkozott, hogy nem pályázik erre a tisztségre. A központi parancsnokság élén Franks hadseregtábornokot egyik helyettese, John Abizaid altábornagy követheti.
Közben Irakban pénteken feloszlatták a fegyveres erőket és a biztonsági szolgálatokat. Paul Bremer, az amerikaiak irányította iraki közigazgatás vezetője szerint az átmeneti szövetséges hatóság tervei szerint hamarosan új fegyveres erőket hoznak létre. Ezt az első lépésnek tekintik a szabad Irak önálló önvédelmi képességének a kialakításához. Az új rendelkezések értelmében feloszlatták az iraki védelmi minisztériumot és az elűzött Szaddám Huszein elnök elithadseregének tartott Köztársasági Gárdát is. Az országban felfüggesztették a sorozást, a feloszlatott intézmények alkalmazottjait pedig elbocsátották, s a feloszlatott szervezetek és testületek minden vagyonát az Ideiglenes Koalíciós Hatóságra ruházták át. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja