Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken feloldotta a Hongkongot és a dél-kínai Guangdong tartományt érintő, az atípusos tüdőgyulladás miatt kiadott utazási figyelmeztetését. Eközben hongkongi tudósok bejelentették: a halálos betegség vírusa a cibetmacskától ered.

"A WHO azért változtatta meg ajánlását, mert a helyzet sokat javult a térségben" - indokolta a döntést a szervezet által kiadott közlemény. A WHO április 2-án adta ki figyelmeztetését. Szakértők szerint a vírus tavaly novemberben jelent meg a délkínai tartományban, de csak idén márciusban érte el Hongkongot. A SARS több mint 8000 embert fertőzött meg világszerte; a betegségbe 682 ember halt bele.
Mindemellett hongkongi tudósok pénteken bejelentették, hogy az atípusos tüdőgyulladás vírusa a cibetmacskától (Civettictis civeta) ered. A dél-kínai egyetem kutatóinak és egészségügyi szakértőinek sikerült egy cibetmacskánál elkülöníteniük az atípusos tüdőgyulladást okozó vírust. Egy környezetvédő csoport pénteken azt követelte a pekingi hatóságoktól, hogy tiltsa meg a vadhús fogyasztását annak ellenére, hogy ez a hagyományos kínai konyha egyik különlegessége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!