Tetszett a cikk?

Két komolyabb sérültje van annak a pénteki pokolgépes merényletnek, amelyet egy izraeli autóbusz ellen követtek el palesztin szélsőségesek a Gázai övezetben fekvő Necarim település közelében. A robbantást a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vállalta.

A robbanásban kilenc utas megsérült, őket azonnal a beér-sevai kórházba szállították. Heten könnyebb sérülésekkel megúszták, míg két társuk sebei komolyabbak, de nem súlyosak - közölték a kórház munkatársai. A tizenöt utas annak köszönheti életben maradását, hogy a Necarimból Izraelbe tartó autóbusz páncélozott volt.
Az első jelentések egy útra helyezett pokolgépről számoltak be, de a biztonsági szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy esetleg egy páncéltörő rakétát lőttek ki a gépjárműre. Palesztin szemtanúk szerint a merénylet után izraeli harckocsik tüzet nyitottak a szomszédos palesztin állások ellen Necarim környékén, a térséget lezárták és a palesztinok számára betiltottak minden utcai mozgást.
A robbantást a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vállalta. A bejelentést a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban tartott gyűlésen tették meg, ahol az egybegyűltek egyúttal tiltakoztak az útiterv néven ismert nemzetközi kezdeményezésű közel-keleti béketerv ellen.
Az AP hírügynökség emlékeztet arra, hogy a hét elején két nap leforgása alatt négy öngyilkos merényletet hajtottak végre a Hamász palesztin fegyveres szervezet tagjai izraeli célpontok ellen. A merényletekben 12-en haltak meg. A támadás nem sokkal azt követően történt, hogy Mahmúd Abbász palesztin kormányfő előző este az Izrael elleni terrorcselekmények leállítását kérte a Hamász iszlám ellenállási mozgalom vezetőitől. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!