Tetszett a cikk?

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén jóváhagyta a közel-keleti rendezést célzó nemzetközi útitervet. A döntést a javaslatot kidolgozó országok üdvözölték.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a kormányban tizenkét miniszter támogatta a tervet, hét ellene szavazott, négy pedig tartózkodott. Ariel Saron izraeli miniszterelnök erőteljes amerikai nyomásnak engedve fogadta el pénteken a nemzetközi béketervet, amelyre a palesztinok már a múlt hónapban igent mondtak. Az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió által kidolgozott rendezési terv egyebek között előirányozza a független palesztin állam 2005-ig történő létrehozását. Az izraeli kormányfő még a szavazás előtt kijelentette, hogy a nemzetközi útitervet ő ugyan nem tartja túl sokra, ám véleménye szerint "ez a kisebbik rossz". A hatórás kormányülésen Saron hangoztatta, hogy Izrael csak a terv elfogadásával juthat túl a gazdasági recesszión. Figyelmeztette a minisztereket, hogy elutasítás esetén feszültség keletkezhet az Egyesült Államok és a zsidó állam között. A rendezési tervet egyébként a Jediót Ahronót című izraeli újság hétfői számában közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint az izraeliek 56 százaléka támogatja.
Nabil Amr palesztin tájékoztatási miniszter - ha óvatosan is - üdvözölte a szavazás eredményét. Ugyanakkor Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója a szavazás eredményének ismeretében kijelentette: nem tartja kielégítőnek az útiterv fenntartásokkal történt elfogadását.
A kétnapos látogatásra Izraelbe érkezett francia külügyminiszter a béke felé tett fontos lépésként üdvözölte, hogy az izraeli kormány jóváhagyta a nemzetközi rendezési útitervet. A közel-keleti úton tartózkodó Dominique de Villepinnel egyébként Ariel Saron nem hajlandó találkozni, mivel a francia külügyminiszter előtte Jasszer Arafat palesztin elnökkel tárgyal. "Fontos előrelépésnek" nevezte az útiterv elfogadását Adam Levine fehér házi szóvivő is. A demokrata párt elnökjelöltségére pályázó Joe Lieberman szenátor ugyanakkor arra intett, hogy az izraeli kormány szerinte nem magát az útitervet, hanem a folyamatot fogadta el és annak célját, a békét a palesztinokkal. Pozitív lépésként értékelte a terv elfogadását az orosz külügyminisztérium is. Alekszandr Jakovenko külügyi szóvivő fontosnak tartja, hogy az izraeli kormány a történelem során először ismerte el hivatalosan a palesztinoknak azt a jogát, hogy saját független államot alapítsanak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!