Tetszett a cikk?

A szociáldemokraták (SPD) nyerték vasárnap a brémai tartományi választásokat, folytatva azt a hagyományt, hogy 1947 óta mindig az SPD a legerősebb párt Németország legkisebb tartományában.

A vasárnap este nyilvánosságra hozott előzetes hivatalos végeredmény szerint az SPD 42,3 százalékkal végzett az élen, nagyjából megismételve négy évvel ezelőtti eredményét, amikor is a voksok 42,6 százalékát szerezte meg. A kereszténydemokraták 7,2 százalékot veszítettek 1999-hez képest, és 29,9 százalékot könyvelhettek el. A zöldek közel négy százalékot javítottak korábbi eredményükön, 12,8 százalékkal kerültek be a legkisebb tartomány parlamentjébe.
A tartományban minden bizonnyal folytatódik az SPD és a CDU 1995 óta tartó nagykoalíciója, legalábbis erre tett ígéretet Henning Scherf, Bréma szociáldemokrata vezetője, az SPD listavezetője. Az eredményükön nagyot javító zöldek csalódottan és értetlenkedve fogadták a bejelentést. Országos szinten a szociáldemokraták és a zöldek alkotnak koalíciót Németországban, a tartományokban azonban csak két helyen: Észak-Rajna-Vesztfáliában és Schleswig-Holsteinben.
A brémai szociáldemokraták sikerével megszakadt az SPD rossz sorozata. Miután a párt 2002 szeptemberében szoros küzdelemben ismét megnyerte az országos választásokat, helyi szinten - Hessenben, Alsó-Szászországban és Schleswig-Holsteinben - súlyos vereségeket szenvedett. Legközelebb Bajorországban lesznek - szeptemberben - tartományi választások Németországban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!