Leszállás közben lezuhant hétfőn reggel egy ukrán utasszállító repülőgép Törökország fekete-tengeri partvidékén, fedélzetén Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartókkal. A katasztrófát senki sem élte túl a gép fedélzetén tartózkodó 62 utasból és 12 főnyi személyzetből.

A repülőgép Trabzon közelében harmadik leszállási kísérlete közben járt szerencsétlenül, közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed négykor. A pilóta a ködös időjárás miatt gyakorlatilag nem látta a kifutópályát az első két leszállási kísérleténél, s harmadszorra egy hegyoldalnak ütközött. A szovjet-orosz gyártmányú Jak-42-es típusú, bérelt ukrán utasszállító gép a kirgizisztáni Biskekből tartott a spanyolországi Zaragozába. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a gépen spanyol katonák utaztak, akik az első műszaki ezred tagjaiként az afganisztáni nemzetközi békeerők kötelékében letöltött négy hónapos szolgálat után tértek volna haza Spanyolországba. A CNN, valamint több más török televíziós csatorna beszámolója szerint a tragédiának nem volt túlélője.
Török források szerint az áldozatok azonosítása nehéznek ígérkezik, mert a katasztrófa helyszínén csak szétroncsolódott testeket és testrészeket találtak. A spanyol védelmi minisztérium közlése szerint a repülőgépen utazó katonák közül 41 a szárazföldi erőknél, 21 a légierőnél szolgált. A gép fekete doboza előkerült, segítségével sikerülhet magyarázatot találni arra, okozhatta-e a katasztrófát műszaki hiba.
Az ukrán magántulajdonban lévő Földközi-tengeri Légitársaságot 1999-ben hozták létre. 2000 áprilisa óta rendszeres és charterjáratokat működtet egyebek között Libanonba, Egyiptomba, Szlovéniába, Olaszországba, Spanyolországba, Horvátországba, Nagy-Britanniába, Törökországba, Bulgáriába és Görögországba. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lemondott a belga miniszterelnök

Lemondott a belga miniszterelnök

Szerelmi bánata van? Így is békés lehet a karácsonya

Szerelmi bánata van? Így is békés lehet a karácsonya

NYT: A köztévében galambokról beszélnek, miközben az épületben éppen képviselők tiltakoznak

NYT: A köztévében galambokról beszélnek, miközben az épületben éppen képviselők tiltakoznak

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G