A Fidesz szerint Magyarországnak egy szállító alakulattal indokolt részt vennie az iraki békefenntartásban, közölte hétfőn este Németh Zsolt, a párt frakciójának helyettes vezetője. Az MDF még nem foglalt állást a kérdésben. Az iraki rendezésben való magyar katonai részvételről szerdán tartanak négypárti egyeztetést. Hárs Gábor (MSZP), az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke szerint jó esély van arra, hogy jövő hétfőn az Országgyűlés megszavazza a háromszáz fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.

A Fidesz korábban arra hivatkozva nem adott felhatalmazást a magyar katonai kontingens Irakba küldésére, hogy erre nem érkezett nemzetközi felkérés; a múlt hét csütörtökén született ENSZ BT-határozat azonban felhívja a tagállamokat, hogy vegyenek részt a iraki feladatok elvégzésében. Németh Zsolt fideszes politikus, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint a BT határozata új helyzetet teremt az iraki válság rendezésében. Németh bírálta Kovács Lászlót, amiért a külügyminiszter korábban értelmetlennek nevezte a nemzetközi felhatalmazásra várást, mert esélytelennek vélte. A fideszes honatya szerint komoly veszélybe sodorta volna az országot, ha Kovács László javaslatai alapján születik meg a parlamenti döntés Irak kapcsán. Németh Zsolt a Fidesz frakcióülésén született döntés alapján reméli, hogy a következő napokban sikerül konszenzusra jutni a kérdésben. Erre megvan az esély, mert Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kedd reggeli televíziós nyilatkoztában kifejtette, hogy a szállítási feladatok színvonalas ellátása is jelentős elismerét hozhat az országnak. Megjegyezte azonban, hogy ez a tevékenység lényegesen veszélyesebb lehet az eredetileg javasolt őrző-védő feladatoknál.
Az MDF képviselőcsoportja szakértőkkel vizsgáltatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatát, és csak e vélemény ismeretében alakítja ki álláspontját az iraki rendezésben való magyar részvétellel kapcsolatban; az MDF országos elnöksége csak szerdán foglal állást a kérdésben - közölte Herényi Károly frakcióvezető a képviselőcsoport ülését követően.
A kormány célja, hogy országgyűlési felhatalmazás szülessen a magyar részvételről, és olyan feladatra mehessenek Irakba a magyar katonák, amelyre valóban szükség van - közölte hétfőn Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára, aki szerint nem békefenntartásra, hanem szállítási és biztosító feladatra mennének Irakba a magyar katonák. Humanitárius szállítmányok célba juttatása volna a feladat, amihez szállító eszközökre, személyzetre és az őket biztosító katonákra lenne szükség - mondta.
Hárs Gábor, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szocialista alelnöke hétfőn úgy nyilatkozott: jó esély van arra, hogy jövő hétfőn az Országgyűlés megszavazza a háromszáz fős magyar katonai alakulat Irakba küldését. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben