Csehország nemzeti érdekeinek megsértésével vádolják Prágában Jan Kavan volt külügyminisztert, az ENSZ Közgyűlésének jelenlegi elnökét, mert minisztersége idején állítólag titkos dokumentumok tűntek el a tárca irattárából. Kavan a vádakat visszautasította, s azt állítja, hogy újabb lejárató kampány indult ellene.

Prágai sajtóértesülések szerint az ügyre nemrégiben derült fény, amikor a külügyminisztériumban olyan dokumentumok tűntek fel, amelyek hivatalosan már nem léteztek. A dokumentumok ugyanis ahhoz a 385 darab titkosnak és bizalmasnak minősített iratcsomaghoz tartoztak, amelyről Kavan egy általa - még miniszterként - aláírt nyilatkozatban azt állította, hogy megsemmisítették. Az 1999 és 2002 közötti évekből származó iratcsomag egy részét megtalálták, a többinek azonban nyoma veszett. A dokumentumok között titkos nagyköveti jelentések és NATO-anyagok is vannak.
Egyes feltételezések szerint Kavan azért írta alá a nyilatkozatot, mert az iratokat annak idején állítólag nem tudták megtalálni, így a miniszter - hogy ne legyen probléma - egyszerűen megsemmisítettnek nyilvánította azokat. Más feltételezések szerint bizonyos iratok megsemmisítése szándékosan történt.
A volt miniszter védekezése zavaros. Kijelentette, hogy ő csak a saját használatára készített másolatok megsemmisítésére adott utasítást, de azt is állította, hogy egyes iratokat tévedésből semmisítettek meg.
Cyril Svoboda cseh külügyminiszter a botrány miatt utasította az ENSZ-ben, illetve Washingtonban működő cseh nagykövetséget, hogy az ügy lezártáig ne adjanak át Kavannak semmiféle bizalmasnak vagy titkosnak minősített dokumentumot. Vladimír Spidla kormányfő utasítására pedig az ügyet a nemzetbiztonsági hivatal vizsgálja. A cseh külügyminisztérium szóvivője, Vít Kolár elmondta: Kavan munkaviszonyát a külügyben azonnal megszüntetik, amint szeptemberben lejár ENSZ-megbízatása.
A Mladá Fronta Dnes című liberális lap szerint a botrány rendkívül kellemetlen a cseh politikai vezetés számára, mivel akkor robbant ki, amikor Prágában ülésezik a NATO Parlamenti Közgyűlése, s a cseh fővárosban tartózkodik George Robertson NATO-főtitkár is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget