Tetszett a cikk?

Csehország nemzeti érdekeinek megsértésével vádolják Prágában Jan Kavan volt külügyminisztert, az ENSZ Közgyűlésének jelenlegi elnökét, mert minisztersége idején állítólag titkos dokumentumok tűntek el a tárca irattárából. Kavan a vádakat visszautasította, s azt állítja, hogy újabb lejárató kampány indult ellene.

Prágai sajtóértesülések szerint az ügyre nemrégiben derült fény, amikor a külügyminisztériumban olyan dokumentumok tűntek fel, amelyek hivatalosan már nem léteztek. A dokumentumok ugyanis ahhoz a 385 darab titkosnak és bizalmasnak minősített iratcsomaghoz tartoztak, amelyről Kavan egy általa - még miniszterként - aláírt nyilatkozatban azt állította, hogy megsemmisítették. Az 1999 és 2002 közötti évekből származó iratcsomag egy részét megtalálták, a többinek azonban nyoma veszett. A dokumentumok között titkos nagyköveti jelentések és NATO-anyagok is vannak.
Egyes feltételezések szerint Kavan azért írta alá a nyilatkozatot, mert az iratokat annak idején állítólag nem tudták megtalálni, így a miniszter - hogy ne legyen probléma - egyszerűen megsemmisítettnek nyilvánította azokat. Más feltételezések szerint bizonyos iratok megsemmisítése szándékosan történt.
A volt miniszter védekezése zavaros. Kijelentette, hogy ő csak a saját használatára készített másolatok megsemmisítésére adott utasítást, de azt is állította, hogy egyes iratokat tévedésből semmisítettek meg.
Cyril Svoboda cseh külügyminiszter a botrány miatt utasította az ENSZ-ben, illetve Washingtonban működő cseh nagykövetséget, hogy az ügy lezártáig ne adjanak át Kavannak semmiféle bizalmasnak vagy titkosnak minősített dokumentumot. Vladimír Spidla kormányfő utasítására pedig az ügyet a nemzetbiztonsági hivatal vizsgálja. A cseh külügyminisztérium szóvivője, Vít Kolár elmondta: Kavan munkaviszonyát a külügyben azonnal megszüntetik, amint szeptemberben lejár ENSZ-megbízatása.
A Mladá Fronta Dnes című liberális lap szerint a botrány rendkívül kellemetlen a cseh politikai vezetés számára, mivel akkor robbant ki, amikor Prágában ülésezik a NATO Parlamenti Közgyűlése, s a cseh fővárosban tartózkodik George Robertson NATO-főtitkár is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!