Tetszett a cikk?

Ariel Saron izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány hajlandó kivonni a katonai erőket Ciszjordániából és a Gázai övezetből, mert komolyan gondolják, hogy a palesztinokkal békét kötnek. Ez pedig nem megy, ha fennmarad a megszállás.

Az izraeli miniszterelnök palesztin partnerével csütörtökre tervezett jeruzsálemi találkozója előtt szokatlanul békülékeny hangot ütött meg – jelentette a BBC. Ariel Saron egy izraeli lapnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy „Azt hiszem az az elképzelés, hogy 3,5 millió palesztint megszállás alatt tartsunk, a legrosszabb gondolat az izraelieknek, a palesztinoknak és Izrael gazdaságának.” Miközben Saron békülne, az izraeli hadsereg rádiójának jelentése szerint, a Likud párt több prominense (köztük 11 miniszter és képviselő) éles támadást intézett a nemzetközi béketerv („útiterv”) ellen. A bírálók Izrael biztonságára nézve „nagyon veszélyesnek” ítélik az útitervet. Cahi Hanegbi közbiztonsági miniszter egyenesen azt állította, hogy a béketerv hatására a palesztinok még több merényletet fognak elkövetni.
„Jelenleg 1,8 millió palesztint támogatnak a nemzetközi gazdasági szervezetek. Önök azt akarják, hogy Izraelnek kelljen gondoskodnia orvosi ellátásukról és oktatásukról?” - tette fel a kérdést Saron a bírálóknak. A rádió szerint leszögezte azonban, hogy nem fog meghátrálni a terrorizmus előtt, és nem fog engedni Izrael biztonsági igényeiből - jelentette az AFP. A Saront más oldalról kritizálók kétségeiknek adtak hangot a miniszterelnök őszinteségét illetően. Szerintük a békülékenység pusztán politikai manőver, s nem várható, hogy tartós marad. A mások azt vetették fel, hogy felesleges gesztusokat tenni a palesztinoknak, amíg az erőszakos akciókat nem fejezik be. További vitákat okoz, hogy a megszállt területekről a csapatkivonások után várhatóan visszatelepülő zsidó lakosság egyes nézetek szerint „demográfiai összeomlást” okozhat Izraelben.
Közben Nabil Saat palesztin külügyminiszter közölte, hogy két arab-amerikai csúcs lesz a jövő héten George Bush amerikai elnök közel-keleti körútja alatt. Saat szerint, a Bush, Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök csúcstalálkozója után lesz egy második magas szintű tanácskozás is, amelyen az amerikai és az arab országok vezetői vennének részt. Ennek lehetséges helyszíne az egyiptomi Sarm es-Sejk vagy pedig a jordániai Akaba, ahol a tervek szerint az amerikai-palesztin-izraeli csúcs zajlik majd, de Saat úgy tudta, hogy erről még nem született döntés. A palesztin külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió képviselői részt vesznek ezen a találkozón, de hozzátette, hogy ez az Egyesült Államok meghívásán múlik, ezért Washingtont kell meggyőzni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a közel-keleti rendezés útitervének sikeréhez mindenekelőtt Washington akarata kell, az EU befolyása nem elég hozzá.
A tanácskozáson részt vevő Szilvan Salom izraeli külügyminiszter - az MTI jelentése szerint - az izraeli-európai feszültség megszüntetésére szólított fel, és üdvösnek nevezte az unió részvételét a "útiterv" megvalósításában, de ő is az amerikai vezető szerep fontosságát hangsúlyozta. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa kijelentette: az unió kész mindent megtenni azért, hogy az útiterv rendelkezéseit mindkét fél tisztességesen életbe léptesse. Solana szerint a rendezésben mérföldkő lehet Bush elnök jövő heti találkozója Saronnal és Abbásszal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!