Tetszett a cikk?

Két amerikai katona és két ismeretlen támadó vesztette életét, kilenc további katona pedig megsebesült kedden az iraki Fallúdzsa településnél egy tűzharcban, amelyben egy amerikai katonai helikopter is megrongálódott.

A támadók egy mecsetből rakétagránátokkal és kézi fegyverekkel lőttek az amerikaiakra, akik Bradley típusú páncélozott harcjárművekről géppuskával és kézi fegyverekkel viszonozták a tüzet. Két támadót megöltek, hatot pedig elfogtak.
Az amerikai hadsereg közleménye szerint vallási helyek katonai célokra történő felhasználása a háborús törvények megszegését jelentik, ugyanakkor a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő település lakói kétlik, hogy a mecsetből érkeztek volna a lövések. A szemtanúk azt állítják, hogy két iraki egy teherautón érkezett a fallúdzsai amerikai álláshoz, és tüzelni kezdtek. A tűzharc alatt egy amerikai Medevac típusú katonai helikopter szállt le, hogy kimentse a sebesülteket, de megrongálódott, amikor az egyik Bradley figyelmetlenségből nekiment, miközben tüzelőállásba próbált helyezkedni. Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió szerint a helikoptert iraki fegyveresek lőtték le, és a légi jármű személyzete életét vesztette.
Szintén kedden két amerikai katonát sebesítettek meg rakétagránátok egy bagdadi rendőrállomáson. Egy katona életét vesztette, további kettő megsérült Tallil város közelében egy utcai balesetben. Az utóbbi napokban megszaporodtak az amerikai katonák elleni támadások a gerillaharcot folytató iraki ellenállók részéről.
Az amerikai központi parancsnokság alakulatai úgy vélik, hogy az erősödő támadások nem tekinthetők tendenciának, csak önkéntes fegyveresek véletlen akcióinak. A katonai vezetők szerint jól halad a felelősök kézre kerítése, a támadásokat csak egy-két fős elszigetelt csoportok hajtják végre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!