Két amerikai katona és két ismeretlen támadó vesztette életét, kilenc további katona pedig megsebesült kedden az iraki Fallúdzsa településnél egy tűzharcban, amelyben egy amerikai katonai helikopter is megrongálódott.

A támadók egy mecsetből rakétagránátokkal és kézi fegyverekkel lőttek az amerikaiakra, akik Bradley típusú páncélozott harcjárművekről géppuskával és kézi fegyverekkel viszonozták a tüzet. Két támadót megöltek, hatot pedig elfogtak.
Az amerikai hadsereg közleménye szerint vallási helyek katonai célokra történő felhasználása a háborús törvények megszegését jelentik, ugyanakkor a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő település lakói kétlik, hogy a mecsetből érkeztek volna a lövések. A szemtanúk azt állítják, hogy két iraki egy teherautón érkezett a fallúdzsai amerikai álláshoz, és tüzelni kezdtek. A tűzharc alatt egy amerikai Medevac típusú katonai helikopter szállt le, hogy kimentse a sebesülteket, de megrongálódott, amikor az egyik Bradley figyelmetlenségből nekiment, miközben tüzelőállásba próbált helyezkedni. Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió szerint a helikoptert iraki fegyveresek lőtték le, és a légi jármű személyzete életét vesztette.
Szintén kedden két amerikai katonát sebesítettek meg rakétagránátok egy bagdadi rendőrállomáson. Egy katona életét vesztette, további kettő megsérült Tallil város közelében egy utcai balesetben. Az utóbbi napokban megszaporodtak az amerikai katonák elleni támadások a gerillaharcot folytató iraki ellenállók részéről.
Az amerikai központi parancsnokság alakulatai úgy vélik, hogy az erősödő támadások nem tekinthetők tendenciának, csak önkéntes fegyveresek véletlen akcióinak. A katonai vezetők szerint jól halad a felelősök kézre kerítése, a támadásokat csak egy-két fős elszigetelt csoportok hajtják végre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A Doktor díja

A Doktor díja

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak