George W. Bush szerdán írja alá az új törvényt az Egyesült Államok történetének harmadik legnagyobb adócsökkentéséről, jóllehet a korábbi vita során az amerikai elnök a kongresszus által elfogadott 350 milliárd dolláros kurtítást "kis semmiségnek" nevezte a saját eredeti, 726 milliárd dollár értékű javaslatához képest.

A szenátus ellenkezése nyomán a kongresszus két házában kidolgozott kompromisszumos eredmény szerint 2008-ig 15 százalékra csökken az osztalék- és a tőkenyereség-adó felső kulcsa – ezeket az adókat az eredeti elnöki javaslat megszüntette volna –, és meggyorsítják a személyi jövedelemadó-csökkentések bevezetését. Adókedvezményeket szánnak a vállalatoknak is, és a gyermekes családok már az idén gyermekenként 400 dollárig terjedő kedvezményben részesülnek. A csökkentést ellenző demokrata párti törvényhozók szerint az adók lefaragása elsősorban a gazdagoknak kedvez, és emiatt növekedni fog az államadósság. Bush elnök már kedden aláírta a törvényt arról, hogy az államadósság 7,384 billió dollárra növekedhet az eddigi, 6,4 billió dolláros korlát helyett – ez az adósságkorlát eddigi legnagyobb emelése az Egyesült Államok történetében.
Az elnöki javaslattal ellentétben az elfogadott adócsökkentések nem örökre szólnak, hanem később felülvizsgálandók, de a Fehér Ház szerint nem valószínű, hogy a törvényhozás a későbbi években megpróbálkozna olyan, politikailag igen kockázatos felülvizsgálattal, ami adóemelést jelentene. Az elnök véleménye szerint több mint egymillió új munkahely keletkezhet a gazdaságban az adócsökkentések hatására.
Bush és republikánus párti támogatói közölték, hogy tovább fognak küzdeni az osztalékadó és az ingatlanadó megszüntetéséért. A republikánusok szerint a végső cél egységes, egykulcsú jövedelemadó-rendszer megteremtése, illetve a megtakarítások és a befektetések adómentesítése.
Piaci elemzők felhívják a figyelmet, hogy az amerikai gazdaságélénkítési programok valószínűleg a nyáron folytatódni fognak, ami a dollár további gyengülését és az euró erősödését eredményezi majd. Ez éppen megfelel annak, amit a világgazdaság amerikai és európai alakítói akarnak: John Snow amerikai pénzügyminiszter nemrégiben kifejtette, hogy nem aggódik a dollár erőteljes gyengülése miatt, hiszen az alacsony árfolyam jelentősen támogatja az ország exportját, az adócsökkentési "megacsomag" bevezetése pedig további lendületet ad a gazdaságnak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen