Tetszett a cikk?

George W. Bush szerdán írja alá az új törvényt az Egyesült Államok történetének harmadik legnagyobb adócsökkentéséről, jóllehet a korábbi vita során az amerikai elnök a kongresszus által elfogadott 350 milliárd dolláros kurtítást "kis semmiségnek" nevezte a saját eredeti, 726 milliárd dollár értékű javaslatához képest.

A szenátus ellenkezése nyomán a kongresszus két házában kidolgozott kompromisszumos eredmény szerint 2008-ig 15 százalékra csökken az osztalék- és a tőkenyereség-adó felső kulcsa – ezeket az adókat az eredeti elnöki javaslat megszüntette volna –, és meggyorsítják a személyi jövedelemadó-csökkentések bevezetését. Adókedvezményeket szánnak a vállalatoknak is, és a gyermekes családok már az idén gyermekenként 400 dollárig terjedő kedvezményben részesülnek. A csökkentést ellenző demokrata párti törvényhozók szerint az adók lefaragása elsősorban a gazdagoknak kedvez, és emiatt növekedni fog az államadósság. Bush elnök már kedden aláírta a törvényt arról, hogy az államadósság 7,384 billió dollárra növekedhet az eddigi, 6,4 billió dolláros korlát helyett – ez az adósságkorlát eddigi legnagyobb emelése az Egyesült Államok történetében.
Az elnöki javaslattal ellentétben az elfogadott adócsökkentések nem örökre szólnak, hanem később felülvizsgálandók, de a Fehér Ház szerint nem valószínű, hogy a törvényhozás a későbbi években megpróbálkozna olyan, politikailag igen kockázatos felülvizsgálattal, ami adóemelést jelentene. Az elnök véleménye szerint több mint egymillió új munkahely keletkezhet a gazdaságban az adócsökkentések hatására.
Bush és republikánus párti támogatói közölték, hogy tovább fognak küzdeni az osztalékadó és az ingatlanadó megszüntetéséért. A republikánusok szerint a végső cél egységes, egykulcsú jövedelemadó-rendszer megteremtése, illetve a megtakarítások és a befektetések adómentesítése.
Piaci elemzők felhívják a figyelmet, hogy az amerikai gazdaságélénkítési programok valószínűleg a nyáron folytatódni fognak, ami a dollár további gyengülését és az euró erősödését eredményezi majd. Ez éppen megfelel annak, amit a világgazdaság amerikai és európai alakítói akarnak: John Snow amerikai pénzügyminiszter nemrégiben kifejtette, hogy nem aggódik a dollár erőteljes gyengülése miatt, hiszen az alacsony árfolyam jelentősen támogatja az ország exportját, az adócsökkentési "megacsomag" bevezetése pedig további lendületet ad a gazdaságnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!