Tetszett a cikk?

A Bali szigetén tavaly októberben elkövetett, kétszázkét halálos áldozatot követelő pokolgépes terrorcselekmény egyik fő gyanúsítottja, Ali Gufron szerdán a bíróságon elismerte: ő a délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezet, a Dzsemáa Iszlámija operatív főnöke, és nagyon jól ismeri Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét.

Ali Gufron, alias "Muklász" a Dzsemáa Iszlámija szellemi vezetője, Abu Bakar Basír ellen indított perben tanúskodott szerdán, jelentette az AP hírügynökség. Gufron a bíróság előtt elismerte: nagyon jól ismeri Oszama bin Ladent, aki szerinte "pénzügyileg nem érintett" a tavaly októberi merényletben. A férfi elmondta: a Dzsemáa Iszlámija őt választotta a korábban illegalitásba vonult vezetője, Ridvan Iszamuddin utódjául. Gufront és nyolc társát tavaly decemberben vették őrizetbe a Jáva szigetén lévő Solo városában.
Abu Bakar Basírt hivatalosan nem gyanúsították meg a bali merényletben való részvétellel. A Dzsemáa Iszlámija szellemi vezetője egy terrorista összeesküvés miatt került bíróság elé: a vád szerint köze van ahhoz a 2000-ben elkövetett merényletsorozathoz, amelynek célja a kormány destabilizálása volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!