Tetszett a cikk?

Lemondott Rick Bragg, a New York Times amerikai napilap Pulitzer-díjas tudósítója, akit a szerkesztőség a múlt héten - miután kiderült, hogy Bragg egy gyakornokkal közösen elkészített anyagot a saját neve alatt közölt - felfüggesztett állásából.

Az 1996-ban Pulitzer-díjjal kitüntetett, 43 éves Rick Bragg lemondását a szerkesztőség elfogadta. A New York Times a múlt héten a helyreigazítások rovatban közölte, hogy a tavaly júniusi, floridai osztrigahalászokról szóló riport nagyrészt J. Wes Yoder fiatal szabadúszó újságíró munkája, ezért mindkettőjük nevét fel kellett volna tüntetni. Bragg szerint a New York Times tudósítói között bevett szokás, hogy helyi bedolgozó újságírókra, gyakornokokra támaszkodnak, és az idő szorítása miatt csak rövid látogatást tesznek a helyszínen.
Az újságíró néhány kollégája és barátja úgy nyilatkozott, hogy a tudósítót inkább a Blair-botrány miatt hurcolták meg. A május elsején lemondott, 27 éves Jayson Blair 73 cikkéből 36-ban találtak hazugságot vagy plágiumot, és ez megrendítette a New York Times hitelét és hírnevét. A lap bizottságot alakított a visszaélések kiderítésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!