Tetszett a cikk?

A pozsonyi bíróság bírójának hétfői döntése alapján csütörtökön szabadlábra helyezik Ivan Lexát, a szlovák titkosszolgálat egykori igazgatóját, aki több vádpont miatt már fél éve van vizsgálati fogságban.

Lexa Vladimír Meciar kormányzása alatt volt a titkosszolgálat igazgatója. Egyebek között azzal vádolták, hogy a titkosszolgálattal külföldre hurcoltatta a Meciarral hadilábon álló akkori államfő, Michal Kovác fiát. Lexa később néhány hónapig vizsgálati fogságban ült, majd bírói ítélettel szabadult, később nyomtalanul eltűnt az országból. Két és fél év múltán a Dél-Afrikai Köztársaságban fogták el és hazaszállították. Azóta ismét vizsgálati fogságban van, de mert ennek maximális határideje, a hat hónap most letelik, a bíró szabadlábra helyezi.
Az ügyész Lexa vizsgálati fogságának meghosszabbítását kérte, amit a bíró elutasított. Ivan Lexát továbbra is azzal vádolják, hogy egy időközben meggyilkolt maffiavezérnél, Michal Sykoránál kétmillió koronáért ő rendelte meg annak a Robert Remiásnak a meggyilkolását, aki a titkosszolgálat egyik - azóta is külföldön tartózkodó, de Lexa ellen fordult - emberével, Oskar Fegyveressel tartotta a kapcsolatot. Fegyveres volt az, aki tanúvallomásában beismerte, hogy a titkosszolgálat embereként részt vett az államfő fiának a titkosszolgálat szervezte elhurcolásában.
Mikulás Dzurinda kormányfő Lexa szabadlábra helyezésének hírére egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert arról csak az őt kérdező újságíróktól értesült. Milan Hanzel, Szlovákia legfőbb ügyésze azt mondta: a bíró döntését akkor is tiszteletben tartják, ha nem értenek vele egyet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!