A pozsonyi bíróság bírójának hétfői döntése alapján csütörtökön szabadlábra helyezik Ivan Lexát, a szlovák titkosszolgálat egykori igazgatóját, aki több vádpont miatt már fél éve van vizsgálati fogságban.

Lexa Vladimír Meciar kormányzása alatt volt a titkosszolgálat igazgatója. Egyebek között azzal vádolták, hogy a titkosszolgálattal külföldre hurcoltatta a Meciarral hadilábon álló akkori államfő, Michal Kovác fiát. Lexa később néhány hónapig vizsgálati fogságban ült, majd bírói ítélettel szabadult, később nyomtalanul eltűnt az országból. Két és fél év múltán a Dél-Afrikai Köztársaságban fogták el és hazaszállították. Azóta ismét vizsgálati fogságban van, de mert ennek maximális határideje, a hat hónap most letelik, a bíró szabadlábra helyezi.
Az ügyész Lexa vizsgálati fogságának meghosszabbítását kérte, amit a bíró elutasított. Ivan Lexát továbbra is azzal vádolják, hogy egy időközben meggyilkolt maffiavezérnél, Michal Sykoránál kétmillió koronáért ő rendelte meg annak a Robert Remiásnak a meggyilkolását, aki a titkosszolgálat egyik - azóta is külföldön tartózkodó, de Lexa ellen fordult - emberével, Oskar Fegyveressel tartotta a kapcsolatot. Fegyveres volt az, aki tanúvallomásában beismerte, hogy a titkosszolgálat embereként részt vett az államfő fiának a titkosszolgálat szervezte elhurcolásában.
Mikulás Dzurinda kormányfő Lexa szabadlábra helyezésének hírére egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert arról csak az őt kérdező újságíróktól értesült. Milan Hanzel, Szlovákia legfőbb ügyésze azt mondta: a bíró döntését akkor is tiszteletben tartják, ha nem értenek vele egyet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak