Észak-Korea megerősítette, hogy atomfegyver van a birtokában, és növelni szándékozik ilyen fegyverei számát. Az amerikai védelmi miniszter helyettese megtorlással fenyegette meg Észak-Koreát, amennyiben megtámadja déli szomszédját. Eközben az iráni kormány hétfőn megerősítette, hogy nem hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé tenné nukleáris létesítményeinek bejelentés nélküli ellenőrzését.

Curt Weldon, az Egyesült Államok képviselőházának republikánus párti tagja delegáció élén vasárnap fejezte be háromnapos látogatását Phenjanban. Hétfői nyilatkozatában elmondta: vendéglátói értésre adták, hogy Észak-Korea nukleáris gyártókapacitással és fegyverekkel is rendelkezik. Azt is elismerték, hogy erőfeszítéseket tesznek nukleáris programjuk kapacitásának a bővítésére. "Elmondták, hogy nagyjából befejezték 8000 atomerőművi fűtőelem újrafeldolgozását" - tette hozzá Weldon, aki tagja a képviselőház fegyveres erők bizottságának. Amerikai szakértők véleménye szerint a fűtőelemek újrafeldolgozása nyomán Észak-Korea több atombombára tehet szert, mégpedig hónapokon belül.
Ezzel párhuzamosan az amerikai védelmi miniszter helyettese hétfőn kemény amerikai megtorlással fenyegette meg Észak-Koreát, amennyiben az agresszióra szánná rá magát déli szomszédja ellen. Paul Wolfowitz a dél-koreai fővárosban, helyi üzletemberek körében kijelentette: Észak-Korea jobban tenné, ha saját éhező lakosságának életkörülményeit igyekezne javítani. "Ha így dönt, ehhez számíthat a mi pozitív hozzáállásunkra" - mondta az amerikai politikus. Ha viszont a phenjani "sztálinista rezsim" más utat választ, Washington arra is reagálni fog. "Válaszunk egy északi agresszióra egységes, azonnali és megsemmisítő erejű lesz" - jelentette ki a védelmi miniszter helyettese.
Közben az iráni kormány megerősítette, hogy nem hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé tenné nukleáris létesítményeinek bejelentés nélküli ellenőrzését. Az iráni elutasítás mindaddig érvényben marad, amíg a nyugati államok nem hajlandók műszaki segítséget nyújtani az ország nukleáris programjának megvalósításához - közölte Hamid Reza Aszefi, a teheráni kormány szóvivője. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogyha ez nyugtalanítja Oroszországot, akkor hajlandóak a párbeszédre. George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap Szentpétervárott aggodalmuknak adtak hangot Irán nukleáris programja miatt, egyúttal felszólították a nyugat-ázsiai országot: tegyen eleget az atomsorompó-szerződésből fakadó kötelezettségeinek. Iránra, amely annak idején aláírta a szerződést, fokozódó nemzetközi nyomás nehezedik a kiegészítő jegyzőkönyv aláírása végett. Különösen az Egyesült Államokat nyugtalanítja az a lehetőség, hogy Teherán a polgári célú nukleáris létesítményeit esetleg atomfegyver előállítására használhatja fel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Ki a nagyobb keresztény a Kossuth téri karácsonyfa körül: a kormány vagy a tüntetők?

Ki a nagyobb keresztény a Kossuth téri karácsonyfa körül: a kormány vagy a tüntetők?

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája