Tetszett a cikk?

Irakban az olajtermelés és export lassan visszatér a háború előtti kerékvágásba. Az ország olajügyi minisztériumában közölték, hogy június közepétől a termelést napi 1,5 millió hordóra emelik.

Irak június második felében már akár már napi 750 ezer hordó kőolajat exportálhat – közölte az iraki olajügyi minisztérium egyik képviselője. Az illetékes azt mondta, hogy Irak a hónap második felében napi 1,5 millió hordóra növeli termelését, aminek a fele a hazai ellátást fedezi majd, másik fel pedig exportra kerül és ez a mennyiség fokozatosan nő majd.
Az iraki olajkivitel márciusban állt le, amikor az Egyesült Államok vezetésével katonai akció indult Irak ellen. Irak amely a világon a második legnagyobb olajtartalékkal rendelkezik Szaúd-Arábia után, napi 2 millió hordó kőolajat exportált az amerikaiak vezette támadás előtt. A minisztériumi illetékes elmondta még, hogy Irak kisebb mennyiségű fűtőolajat ad el Jordániának és Törökországnak, amiért cserébe benzint kap, hogy pontosan mennyit azt nem tárta fel. Olajipari források úgy tudják, hogy Irak napi mintegy 3 millió liter fűtőolajat szállít Jordániának. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!