Tetszett a cikk?

Több mint 350 polgári személyt mészároltak le a hét végén a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti részén lévő Bunia város közelében.

Kongó észak-keleti térségének egyik népcsoportját, a hema törzset is képviselő egyik kongói párt illetékese hétfőn elmondta, hogy a rivális lendu törzs fegyveresei a központi kormány katonáinak támogatásával 352 polgári személyt, köztük asszonyokat és gyermekeket mészároltak le a Bunia várostól mintegy 50 kilométerre lévő Thomia településen. A központi kormány hétfőn cáfolta, hogy fegyvereseinek köze volna a vérontáshoz.
A térségbeli fegyveres csoportok vezéreit továbbra is támogatják különböző külföldi kormányok, s teljesen hamis az állítás, hogy kormánycsapatok támogatnák a lenduk fegyvereseket – jelentette ki a Kongói Demokratikus Köztársaság tájékoztatási minisztere. Az incidens azt jelzi viszont, hogy a béke helyreállítása érdekében alapvető fontosságú az ENSZ felhatalmazással bíró békefenntartó erők mielőbbi telepítése a térségben – tette hozzá. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!