A rendőrség által vasárnap éjjel őrizetbe vett társuk szabadon bocsátását követelte az a több mint ötszáz globalizációellenes tüntető, akik hétfő éjjel szállták meg a genfi Mont Blanc hidat. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták fel a tömeget. A svájci városokban a G8 eviani csúcstalálkozója miatt zajlanak tüntetések.

A genfi Mont Blanc hidat megszálló demomstrálókat végül rohamrendőrök erő alkalmazásával oszlatták fel hétfő éjjel: többórás egyezkedés után a rendőrség vízágyút és könnyfakasztó gránátokat vetett be, illetve gumilövedékeket lőtt ki a köveket és üvegpalackokat hajigáló tüntetőkre. Röviddel éjfél előtt megtisztították a hidat, a környező utcákban azonban még kisebb csoportokkal tovább folyt az összetűzés. Az összecsapásokban legalább két ember megsérült.
Az elmúlt napokban a világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő csoport (G8) eviani csúcstalálkozójának alkalmából összegyűlt globalizációellenes tüntetők tízezrei a svájci Genfben és Lausanne-ban, illetve a franciaországi Annemasse-ban demonstráltak. Túlnyomó részük békésen adott hangot követeléseinek, de hozzájuk csapódott néhány száz fiatal - a magát fekete tömörülésnek nevező csoport aktivistái -, ők a hétvégén vandál módon törtek-zúztak a két svájci városban. A randalírozók csak Genfben többmillió dolláros anyagi kárt okoztak három nap alatt. A svájci rendőrség közölte, hogy a vasárnapi zavargásokban 15 ember, köztük 5 rendőr sérült meg; két brit állampolgár súlyos sérüléseket szenvedett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot