Tetszett a cikk?

A cseh kormány mellett működő, a kábítószerrel kapcsolatos hivatalos politikát egyeztető tanács enyhítene a könnyűdrogok fogyasztásának szigorításán. A kormánytanács álláspontja politikusok és szakértők körében egyaránt vitát váltott ki.

A testület törvénymódosító javaslata az 1999-ben elfogadott szigorításra reagál. Akkor sikerült a kereszténydemokratáknak a parlamentben keresztülvinniük az addig aránylag liberálisan kezelt könnyűdrog-fogyasztás megszigorítását. A kormány később úgy döntött, hogy felülvizsgálja a jogszabályt. A testület ezért kidolgozta a kábítószer-fogyasztás szabályozásával foglalkozó törvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben a könnyű drogok fogyasztását kevésbé szigorúan ítéljék meg, mint a kemény drog élvezetét. A jelenlegi szabályozás szerint például tíz darabnál kevesebb marihuánás cigarettát tarthat magánál egy cseh állampolgár büntetés veszélye nélkül, s ezt a határt a tanács megemelné. Több mint tíz darab cigarettána birtoklásáért most még két éves börtönbüntetést szabhat ki a bíróság. A tanács ezzel szemben azt szeretné, ha 250 darab cigaretta birtoklásáért még nem lehetne büntetni a fogyasztót.
A drogtanács szerint általában mindenfajta kábítószer fogyasztását károsnak és veszélyesnek kell tekinteni. Ugyanakkor egyes szakértői elemzések azt bizonyítják, hogy a marihuána kevésbé rombolja az emberi szervezetet, mint az alkohol vagy a cigaretta, amelyek fogyasztása nem ütközik a törvénybe. Ennek alapján a marihuána fogyasztást is enyhébben kellene megítélni - véli a testület, amelynek javaslata éles vitát váltott ki politikusok és szakértők körében egyaránt. A törvénymódosító javaslat ősszel kerül a cseh parlament elé. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!