Biztosítania kell, hogy legyen egy összefüggő terület, amelyet a palesztinok otthonuknak nevezhetnek - jelentette ki George Bush amerikai elnök kedden, arab vezetőkkel tartott, alig félórás találkozója után. Bush szerdán újra találkozik a palesztin kormányfővel a jordániai Akabában; azon a találkozón jelen lesz Ariel Saron izraeli miniszterelnök is.

A közel-keleti békefolyamat újraindítását célzó amerikai-arab csúcstalálkozó mindössze félórás tanácskozás után véget is ért - jelentette a helyszínről a francia AFP tudósítója. A hírügynökség szerint két külön nyilatkozat kiadása várható a Sarm es-Sejk-i találkozó után: az egyik amerikai, a másik arab részről.
George Bush a találkozón az arab vezetők előtt leszögezte: a közel-keleti rendezést célzó útiterv jegyében Izraelnek foglalkoznia kell a palesztin területeken létesített zsidó telepek ügyével. Az amerikai elnök Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök, Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös, II. Abdalláh jordániai király és Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini uralkodó támogatását igyekezett elnyerni a béketervhez.
Ezért mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy kormányának szándékában áll elősegíteni egy palesztin állam létrejöttét. Bush szerint az arab vezetőknek is megvan a maguk felelőssége; véget kell vetni a palesztin felkelés (intifáda) erőszakcselekményeinek, az Izrael-ellenes terrormerényleteknek. Mindezt Mahmúd Abbászhoz fordulva mondta, akivel most találkozott először.
Bush jelezte: ha Abbász erre az útra lép, számíthat az amerikai kormány együttműködésére. A csúcstalálkozó házigazdája, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök köszönetet mondott Bushnak, amiért az amerikai elnök síkraszáll "egy izraeli és egy palesztin állam békében és biztonságban való egymás mellett éléséért".
Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország által kidolgozott, útitervként emlegetett rendezési terv szerint fel kell számolni azokat a zsidó telepeket, amelyek 2001 márciusa óta keletkeztek a megszállt palesztin területeken. A terv előirányozza 2005-ig egy palesztin állam létrejöttét is. Egyúttal kötelezi a palesztin felet minden Izrael-ellenes erőszakcselemény beszüntetésére.
Bush szerdán újra találkozik a palesztin kormányfővel a jordániai Akabában; azon a találkozón jelen lesz Ariel Saron izraeli miniszterelnök is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét