Tetszett a cikk?

Letartóztatták vasárnap Peruban a Fényes Ösvény (Sendero Luminoso) maoista gerillaszervezet központi bizottságának utolsó, még szabadon lévő tagját.

Florentino Cerron Cardosót, akit "Marcelo", "Carlos", "Juio" vagy "Raul" néven is ismertek, a perui titkosszolgálat hosszú ideje tartó hajszája után fogták el. Cerron Cardosót 122 gyilkosságban, 92 terrorista akcióban és számos, mezőgazdasági szövetkezet ellen elkövetett gyújtogatásban való feltételezett részvételért körözték. A tábornok szerint már 1986 óta tudták, hogy a Fényes Ösvény vezetőségéhez tartozik, amikor elkoboztak egy olyan videofelvételt, amelyen a szervezet vezetője, Abimael Guzman mellett volt látható.
A Fényes Ösvény a '80-as években 25 ezer ember halálát okozta. Vezetői ma már mind börtönben vannak, és a kommandók többségét felszámolták, bár az elmúlt hónapban ismét elszaporodtak az olyan fegyveres akciók, amelyeket a szervezetnek tulajdonítottak. Pénteken egy összecsapásban meg is ölték egyik katonai vezetőjét. Közben múlt szerdán a yanamayói fegyházban a Fényes Ösvény mintegy ötven elítéltje éhségsztrájkba kezdett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt