Tetszett a cikk?

Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa a Handelsblatt keddi számában megjelent interjújában ellenezte, hogy az Európai Unióba válogatás nélkül mindenkit felvegyenek.

Verheugen, aki hamarosan az EU szomszédsági politikájáért is felel majd, a Düsseldorfban szerkesztett német lapnak azt mondta, hogy a lehetségesre kell összpontosítani, azaz a török kérdés tisztázására, illetve a balkáni országok - a volt jugoszláv tagköztársaságok - belépési perspektívájára. A többieknek megfelelő együttműködést ajánlhat fel az EU, de úgy hogy nem lesznek tagok.
„Minden európai ország kérvényezheti az EU-tagságot. Oroszország ezt nem tette meg, és nem is fontolgatja. Integrációs képességünknek és készségünknek világos határai vannak. Ellenzem, hogy a földrajzilag Európának nevezett egész térséget úgymond az Európai Unió végső állapotának tekintsük. Úgy hiszem, okos dolog lenne, ha az Európa politikai földrajzára vonatkozó kérdést nem válaszolnánk meg végérvényesen. A lehetségesre kellene összpontosítanunk. Lehetséges a belátható jövőben a török kérdés megoldása. Lehetséges az is, hogy a balkáni országoknak világos és reális belépési perspektívát nyújtsunk. Az összes többinek méretre szabott együttműködést ajánlhatunk fel, de egyértelműen a tagsági küszöb alatt” - közölte Verheugen.
A bővítési biztos Izraelről úgy vélekedett, hogy az ország gazdaságilag kimagasló helyet foglal el az Európai Uniót övező országok között. Izrael lenne az elsőszámú jelölt, ha a belső piacba való bevonásról lenne szó, s ha a politikai feltételek adottak lennének. Az EU-országok valószínűleg nem is lennének készek kivételezett helyet biztosítani Izraelnek, amíg a közel-keleti békefolyamatban nincs valódi haladás. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít